Izvor: Dnevni avaz | Ponedjeljak, 07.10.2019.| 12:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Evropska komisija uskoro sa prijedlogom o zabrani prodaje uređaja sa programiranim kvarom

Ilustracija (Foto: BestPhotoPlus/shutterstock)
Evropski parlament je još 2017. godine usvojio Izvještaj o produženju trajanja uređaja, a usvojeni su i prijedlozi o zabrani programiranog kvarenja, zabrani neodvojive ugradnje vitalnih dijelova te o većoj dostupnosti rezervnih dijelova na tržištu i uvođenju oznake minimalnog trajanja uređaja.

Prošle sedmice stupile su na snagu izmjene direktive o ekodizajnu koje nalažu dostupnost rezervnih dijelova za frižidere, mašine za veš, suđe, tv ekrane i rasvjetne uređaje u roku sedam do deset godina.

Belgijski kandidat za povjerenika u Evropskoj komisiji Didije Rejnder (Didier Reynders) kazao je da EU mora imati jasan stav o tom problemu te kako i on smatra da dobrovoljne mjere nisu dovoljne. Rekao je da će Evropska komisija izaći s prijedlogom zakona kojim će se zabraniti ugrađeno kvarenje uređaja.

Evropska komisija trenutno ispituje tvrdnje da su neki uređaji proizvedeni s ugrađenim kvarom kako bi se potrošače primoralo da odmah nakon isteka garancije kupe noviji model. U Francuskoj je, na primjer, takva praksa zakonom zabranjena, a hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan zatražila je traži zabranu na nivou EU-a.

Čak 77% građana EU-a preferira popravak, a ne kupovinu novog uređaja.

Navedeno je i kako bi se popravkama izbjelo i gomilanje otpada. Naime, istraživanja su pokazala da su ponovna upotreba ili popravak, puno bolji čak i od recikliranja proizvoda, jer stvaraju preko 10.000 novih radnih mjesta i imaju bolji utjecaj na okoliš.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.