NavMenu

Mehanizacija i proizvodi za odlaganje otpada - Šta se izlagalo na sajmu energetike u Beogradu

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 07.10.2019. 15:09
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandra Kekić)
Beogradski sajam bio je domaćin 15. Međunarodnog sajma energetike (EcoFair). To je najveći godišnji regionalni skup kompanija, korporacija, preduzeća, institucija i profesionalaca u sektorima koji se bave električnom energijom, ugljem, naftom i gasom, obnovljivim izvorima energije, energetskom efikasnosnošću i rudarstvom.

Proizvodi

Na ovogodišnjoj manifestaciji predstavili su se neki od najvećih proizvođača proizvoda za odlaganje otpada.

Kompanija MNG Plastig Gogić iz Inđije proizvodi različite proizvode od plastike, a fokus je na kantama za smeće sa dva točka i kontejnerima sa četiri točka.

Izvoze u više od 55 zemalja, a preko 90% prihoda dolazi iz izvoza. Kupci su velika komunalna preduzeća i veliki gradovi, a izlaze na tendere na svim tržištima. Proizvode i multifunkcionalne podloge za sportske terene, kao i stadionske stolice.

- Investiramo mnogo, ove godine 2,5 mil EUR, a 12 mil EUR u poslednjih pet godina. Otvorili smo neka nova tržišta kao što su Tunis, Gruzija, Jermenija, a pregovaramo sa Saudijskom Arabijom, Maltom. Nije lako ući na tržište, potrebna je kombinacija kvaliteta i usluge, tretmana koji kupci dobijaju od dobavljača. Teško je dobijati projekte u konkurenciji sa firmama koje obrću nekoliko milijardi evra i imaju nekoliko hiljada zaposlenih, proizvodnju po celom svetu - kaže Žarko Bogovac, komercijalni direktor.

Kada je riječ o odvajanju otpada, odnosno o kantama za tu namjenu, sagovornik kaže da se radi osnovni proizvod po standardu Evropska norma EN 840. Na proizvode se potom nadograđuju varijacije, odnosno opcije za različite potrebe klijenata. Prilagođavaju se bojom, otvorima za ventilaciju, duplim dnom i slično, a kako nam je rekao Bogovac, Grci obavezno traže pedalu kao dodatak.
Kante sa dva točka (Foto: Aleksandra Kekić)Kante sa dva točka
Gojkan Stojinović menadžer operative i razvoja u Green City International, odnosno Green Team Services, rekao nam je da treći put nastupaju na sajmu i da su prvenstveno orijentisani ka javnom sektoru, javnim preduzećima i jedinicama lokalne samouprave:

- Naši proizvodi su namijenjeni svim kompanijama koje se bave sakupljanjem čvrstog komunalnog otpada. Imamo metalne kontejnere od 0,7 do 3,2 kubna metra, koji se proizvode u pogonu u Somboru, a jedinica za sklapanje i distribuciju je u Beogradu.

I ova kompanija okrenuta je ka izvozu. Godišnja prosječna proizvodnja je 30.000 jedinica, a 90% ide na strana tržišta, Bliski istok, sjeverna Afrika, Južna Amerika, zemlje u okruženju.

- Kao jedan od najvećih proizvođača u Evropi imamo u planu da se proširimo ka Sjevernoj Americi, kao i da ojačamo prisustvo u centralnoj i zapadnoj Evropi, Rusiji, Kini, na Dalekom istoku.

Na Sajmu se prvi put predstavila kompanija Polyduct iz Mađarske, koja proizvodi velike dijelove od polietilena. Kako je za eKapiju rekao Silvester Kazinci, rukovodilac prodaje, predstavili su opremu za vodovod i kanalizaciju, na primjer šahtove za vodomjere, za kanalizaciju, crpnu stanicu.

- Konkurentni smo na tržištu i vjerujemo da možemo pronaći svoje mjesto u Srbiji - kaže sagovornik.

Mehanizacija

Velika pažnja na ovogodišnjem sajmu posvećena je mehanizaciji. Tako se firma Nova oprema iz Novog Sada predstavila novitetom, koji je kupila JKP Tržnica Novi Sad.

- Riječ je o multifunkcionalnoj mašini njemačkog proizvođača Kärcher, koja u standardnoj varijanti ima čistilicu. Može biti i za zimsko održavanje gradskog jezgra i putne infrastrukture, kada se napred stavi daska za snijeg, a pozadi suvo ili mokro posipanje - pojasnio je direktor Zoran Keleman.


Mašinu kupila JKP Tržnica iz Novog Sada (Foto: Aleksandra Kekić)Mašinu kupila JKP Tržnica iz Novog Sada


Firma BG kraft na svom štandu predstavila je Ariens snežne freze, koje imaju mogućnost čišćenja 80 tona na sat, i profesionalne samohodne kosilice, za veće i zahtjevnije površine. Kako je istakao vlasnik firme BG kraft Zoran Đorđević, brend Ariens prisutan je 80 godina na svjetskom tržištu.

Predstavljen je i LYNX, kompaktna čistilica, kompanije RASCO, koja je jedan od najvećih proizvođača opreme za održavanje komunalne infrastrukture u Evropi. Njihovi pogoni u Kalinovcu u Hrvatskoj i Senti u Srbiji zapošljavaju ukupno 400 ljudi, dok 80% prihoda ostvaruju od izvoza.

Aleksandra Kekić

Fotogalerija
15. Sajam energetike 2019
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.