NavMenu

Održan treći biznis forum Brčko distrikta BiH - Dijaspora je pokretač razvoja

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 07.10.2019. 09:04
Komentari
Podeli
Preduzetništvo i investicije dijaspore u ekonomiju BiH često se pozdravljaju kao pokretači razvoja i pozitivnih promjena. Na ovogodišnjem, trećem po redu, Biznis forumu Brčko distrikta, sa temom Dijaspora za partnerstvo, govorilo se o konkretnim investicijama i ulaganjima u saradnji sa lokalnim vlastima, privatnim sektorom i dijasporom.

Ideja vodilja je kreirati koncept novih procesa ekonomskog razvoja koji se zasnivaju na uspješnom poslovanju i partnerstvu između javnog, privatnog i akademskog sektora kako bi se poboljšali zajednički napori za poticanje ekonomskog razvoja. Dijaspora u ovim procesima ima vrlo značajnu ulogu.

- Danas smo prikazali pozitivne primjere poljoprivrednika koji su se vratili u Brčko distrikt i značajno investirali u Brčko. Prezentovana je Strategija saradnje Brčko distrikta sa dijasporom koja je još uvijek u nacrtu i ovo je izuzetna prilika da uključimo što više mišljenja i donesemo što bolje zaključke kako bismo u budućnosti imali kvalitetniju saradnju sa dijasporom u BiH - izjavio je Damir Bulčević direktor Biznis foruma Brčko distrikta BiH.

Brčko distrikt ulaže znatne napore ka uspostavljanju strateškog okvira, što je vidljivo kroz nacrt Strategije Brčko distrikta BiH za saradnju sa dijasporom. Biznis forum je bio idealna prilika da se pokažu i uspješne prakse saradnje s dijasporom, kao i konkretne razvojne inicijative.

- Moj primjer pokazuje da samo ako imate dobru ideju i u BiH postoji dobra infrastruktura koja će podržati njenu realizaciju. Odlučio sam nakon profesije u IT-u pokrenuti svoj biznis i sada imam kompaniju koja se bavi proizvodnjom ulja iz koštice šljive upravo ovdje u Brčkom. Biznis forum je odlična platforma koja daje prostor za razvoj, razmjenu uspješnih praksi i razgovora o zajedničkim izazovima - izjavio je Vlado Damjanović.

Povezivanjem ekonomskog kapitala, znanja, iskustava dijaspore iz prethodnih praksi, s razvojem preduzetništva i prilikama za uspješno poslovanje, podstiče se razvoj Bosne i Hercegovine. Ovakvim pristupom se direktno doprinosi stvaranju novih radnih mjesta i povećava prihod domaćinstava, istovremeno vraća i jača povjerenje u domaće institucije i osnažuju postojeće veze. Lokalne vlasti identificiraju i implementiraju lokalne razvojne inicijative sa dijasporom, pružajući unaprijeđene usluge.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini Steliana Nedera, govorila je o važnosti angažmana dijaspore za lokalni razvoj, te kako čvrsto vjeruje da se djelotvorno angažiranje dijaspore oslanja na dvosmjernu komunikaciju i stvaranje održivih sistemskih rješenja, a koristi se postižu samo ako se zajednički radi na zajedničkim razvojnim ciljevima.

- Dijaspora je važna za lokalni nivo ne samo zbog činjenice da šalje novac već također i za veliki broj investicija u lokalne kompanije. Želimo pružiti podršku saradnji između dijaspore i lokalne uprave, kao i dijalogu partnera da se radi na razvijanju jasnih strategija na koji način se dijaspora u većoj mjeri može uključiti. U okviru ovih inicijativa ćemo nastaviti djelovati do 2020. To konkretno znači da ćemo raditi na kreiranju novih radnih mjesta, ali isto tako i na investicijama dijaspore u lokalne projekte, da ćemo se angažirati u dijalog politika zajedno sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i raditi na saradnji.

Projekat "Dijaspora za razvoj" (D4D), je projekat Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švajcarske, u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH, kreiran s ciljem pružanja mogućnosti umrežavanja i istraživanja ulaganja u Brčko distrikt BiH i Bosnu i Hercegovinu, doprinoseći povećanju socio-ekonomskih prilika i perspektiva za ljude u BiH te unapređenje egzistencije kroz snažniji angažman dijaspore.

- Dijaspora za partnerstvo je logičan slijed onoga što radimo u okviru projekta Dijaspora za razvoj. Biznis forum bi trebao biti platforma za sve organe vlasti i institucije kako bi trebalo da se sarađuje sa iseljeništvom, odosno kako bi trebalo da se grade i postavljaju zreli odnosi saradnje i investiranje iseljeništva u BiH, prvenstveno kroz transfer znanja u privatni sektor, što je dijelom i suština današnjeg događaja - zaključio je Kemo Sarač, pomoćnik ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Brčko je izuzetno pogodna oblast za investiranje zbog infrastrukture i ostalih kapaciteta, a upravo ulaganje i investiranje sa iseljeništvom može samo doprinijeti mnogo boljoj razvijenosti ne samo Brčko distrikta već uopšte BiH.

- Često čujem kako dijaspora želi uraditi više za svoju domovinu osim samo slanja novca, oni žele pomoći kroz svoje iskustvo, kontakte i znanja. Upravo zbog toga Švicarska podržava Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u tom pokušaju da približi dijasporu domovini. Zbog toga je jako važno što smo danas u Brčkom i treba uraditi više po pitanju procedura koje će olakšati poslovanje preduzećima i po pitanju usvajanja zakona. I na kraju dana, ovdje smo na neki način da zaustavimo kreiranje tako reći nove dijaspore - izjavila je ambasadorica Švajcarske u BiH Andrea Rauber Saxer.

Treći Biznis forum organizovan je od 3. do 5. oktobra u okviru projekta "Dijaspora za razvoj", a koji je projekat Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švajcarske, u partnerstvu sa Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.