Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 07.10.2019.| 08:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bioreaktor na alge uklanja ugljen dioksid 400 puta bolje od drveća

Ilustracija (Foto: LanaElcova/shutterstock)
Mogućnost uklanjanja ugljen dioksida algama možda je najveći potencijal koji imamo kada se radi o organskim procesima koje možemo iskoristiti kako bismo pobijedili problem klimatskih promjena.

Naučnici su godinama proučavali ovaj prirodni fenomen u nadi da će poraziti emisije stakleničkih plinova i proizvesti ekološki prihvatljiva biogoriva, a sada je američka firma Hypergiant Industries osmislila uređaj u obliku kutije koji može upijati onoliko ugljenika iz atmosfere kao i površina od 4.050 kvadratnih metara drveća.

Biljke procesom fotosinteze upijaju ugljen dioksid, vodu i sunčevu svjetlost kako bi proizvele energiju. U prirodi bi biljke ovu energiju iskoristile za razmnožavanje i rast, a istraživači proučavaju načine kako skladištiti tu energiju i pretvoriti je u biogoriva. Novi uređaj Eos Bioreactor firme Hypergiant Industries možda izgleda kao ogroman Xbox u vrtu, no ova američka firma ipak ne planira igrati igrice. Dimenzije reaktora su 90 x 90 x 210 cm te je osmišljen za ugradnju u urbani okoliš gdje bi trebao prikupljati i odvajati ugljenik iz atmosfere te proizvoditi čisto biogorivo koje bi se dalje moglo koristiti za smanjenje doprinosa ugljenika, prenosi Energis.

Reaktor koristi posebnu vrstu algi Chlorella vulgaris, za koju se tvrdi da uklanja mnogo veću količinu CO2 iz atmosfere nego bilo koja druga biljka. Alge žive u cijevima bioreaktora i vodenom spremniku unutar uređaja koji je napunjen zrakom i izložen umjetnom svjetlu što algama pruža hranu potrebnu za razvoj i proizvodnju biogoriva. Kompanija Hypergiant Industries tvrdi kako je tehnologija skupljanja u Eos Bioreactoru toliko učinkovita da je 400 puta učinkovitija u skupljanju ugljenika nego drveće koje zauzima istu površinu.

Cijeli proces nadgleda program koji upravlja svjetlom, temperaturom i pH vrijednošću vode u uređaju kako bi se dobio maksimalni učinak. Međutim, firma još nije ni blizu komercijalne proizvodnje ovog bioreaktora. Hypergiant Industries navodi kako će kasnije ove godine dizajn bioreaktora biti javno dostupan te potaknuti i druge istraživače u osmišljavanju sličnih rješenja, a više informacija o stavljanju ovog bioreaktora na tržište biće do kraja godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.