Izvor: eKapija | Nedjelja, 06.10.2019.| 07:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U decembru gotov idejni projekat za toplovod Kakanj-Sarajevo

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Roman023_photography/shutterstock.com)
Implementacija projekta toplovoda Kakanj–Sarajevo, od kojeg bi prema ocjeni Studije građani BiH imali veliki benefit s ekonomske, socijalne i ekološke strane odvija se u skladu sa planiranom dinamikom.

Kako je za Avaz rekla, Sanja Bosiljčić Pandur, rukovodilac Sektora za fondove EU pri Fondu za zaštitu okoliša FBiH koji je zadužen za praćenje realizacije Idejnog projekta snabdijevanja toplinskom energijom iz TE Kakanj područja do/i Sarajevo, u toku realizacija ugovara postojali su određeni zastoji u odnosu na planiranu dinamiku, uzrokovani neblagovremenim ishodovanjem podloga od strane svih relevantnih institucija nadležnih za upravljanje postojećom, kao i za razvoj infrastrukture na planiranoj trasi magistralnog vrelovoda iz TE Kakanj do/i područja Sarajeva.

- Na sastancima koji su održani u ovom mjesecu, obavješteni smo da je većina problema sa postojećom i planiranom infrastrukturom riješena, te je odabrani konsultant potvrdio da se izrada Idejnog projekta odvija u skladu sa planiranom dinamikom i prema do sada dostavljenom planu završetak izrade Idejnog projekta se očekuje u decembru 2019. – kazala je za Avaz Bosiljčić Pandur, prenosi sajt Fonda za zaštitu okoliša FBiH .

Podsjetila je da se već duži niz godina razgovara o mogućnostima i prednostima ovog, strateški važnog projekta za širu zajednicu, te poslijednje četiri godine aktivno i radi na izradi dokumentacije neophodne za realizaciju.

- Odabrani konsultant, konzorcij u sastavu Energoinvest iz Sarajeva, PD Inovacioni centar Mašinskog fakulteta u Beogradu, Energo sistem iz Skoplja aktivno radi na izradi Idejnog projekta, pri čemu su do danas završeni početni i središnji izvještaji, a trenutno je u toku faza izrade Nacrta idejnog projekta, koji će biti predan u novembru 2019., nakon čega slijedi zvanična revizija. Prema planu, završetak Idejnog projekta se očekuje do kraja godine – kazala je Bosiljčić Pandur.

Govoreći o poteškoćama s kojima su se susreli na realizaciji idejnog projekta, Bosiljčić Pandur je rekla da se one odnose isključivo na osiguranje adekvatnih podloga.

Riječ je o izuzetno složenom projektu koji osim uklapanja u raspoloživi prostor i postojeće objekte/jedinice termoelektrane, podrazumjeva i optimiziranje trase vrelovoda kroz urbane zone.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.