Izvor: Tanjug | Nedjelja, 06.10.2019.| 07:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Osnovana Balkanska vinska mreža - Cilj promocija autohtonih sorti grožđa i lokalnih vina

(Foto: JirkaBursik/shutterstock.com)
Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju u petak (4. oktobar 2019.) je u Skoplju formirana Balkanska vinska mreža, koju će činiti organizacije iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, saopštilo je udruženje Vina Makedonije.

Inicijator okupljanja bila su Vina Makedonije, a u mreži su i Centar vinske kulture Wine Q iz Srbije, Udruženje Salon Žilavke iz Bosne i Hercegovine i Vinska akademija iz Crne Gore kao partneri na projektu, kao i druga vinska udruženja iz Zapadnog Balkana.

Udruženja će zajedno sprovesti projekat ""Vino kao most za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana"", navodi se u saopštenju.

Balkanska vinska mreža će djelovati na području povezivanja i promovisanja zajedničkog vina balkanskih zemalja.

Ukupno 15 udruženja proizvođača vina, vinogradara i somelijera potpisalo je memorandum o saradnji, ističe se u saopštenju.

- Polazeći od pretpostavke da smo zajedno jači, formiramo ovu mrežu koja bi trebalo da pomogne u određivanju strateških pravaca za budući razvoj vinske industrije, vinogradarstva i vinskog turizma u cijelom regionu - rekao je predsjednik Upravnog odbora udruženja Vina iz Makedonije Svetozar Janevski i dodao će mreža pružiti efikasna rješenja za prevazilaženje zakonskih i regulatornih barijera koje se pojavljuju pri plasmanu vina iz ovog regiona.

On je naglasio da je jedan od glavnih zadataka promocija lokalnih autohtonih sorti grožđa, kao i vina proizvedenih u našem regionu.

Uspostavljanje i rad Balkanske vinske mreže finansijski je podržao Fond Zapadni Balkan, koji su osnovale Vlade Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.