Izvor: eKapija | Petak, 04.10.2019.| 13:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sokolac želi reorganizaciju preduzeća za distribuciju toplotne energije - U posao ulazi i austrijska firma

Ilustracija (Foto: sabath/shutterstock.com)
Predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Bosni i Hercegovini Josip Polić posjetio je opštinu Sokolac i sa načelnikom Milovanom Bjelicom razgovarao o dosadašnjoj saradnji na projektima kao što su energetska efikasnost, proizvodnja toplotne energije i proširenje toplovodne mreže, kao i o budućim aktivnostima. Akcenat je stavljen na sokolačko preduzeće koje se bavi distribucijom toplotne energije i pronalaženje zajedničkog partnera.

Načelnik Milovan Bjelica je istakao da je opštini veoma značajna podrška EBRD-a.

– EU je za ovaj projekat finansirala studiju izvodljivosti, objavljivali smo međunarodne tendere, ali nismo uspjeli iznaći krajnje rješenje. Pored zainteresovanih investitora, razgovarali smo sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, menadžmentom Šuma RS, međutim nismo dobili garancije od navedenih institucija za obezbjeđenje dovoljnih količina energenata na duži period. Nakon ovih razgovora sa gospodinom Polićem siguran sam da ćemo privesti kraju započeti posao. Ići ćemo u pravcu da se izvrši reorganizacija preduzeća, i to uvođenjem stranog investitora - firme Polytechnik iz Austrije i jedne kompanije iz BiH sa dijelom Javnog komunalnog preduzeća Sokolac koji se odnosi na distribuciju toplotne energije – dodao je Bjelica.

Кako on naglašava, opštini Sokolac je neophodno grijanje "na daljinu", jer se u zimskom periodu temperature spuste i do trideset stepeni ispod nule.

– Grijna sezona traje najmanje šest do sedam mjeseci u toku godine. Pored toga, opština planski ulazi u projekat proširenja grada – da se objekti i institucije sa desne strane u Ulici Cara Lazara, gdje se nalazi veći broj stambenih objekata, potom škole, novi market Onogošt, sportska dvorana, policijska stanica, priključe na centralno grijanje – rekao je Bjelica.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.