Izvor: RTRS | Petak, 04.10.2019.| 12:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RS dobila 666 detašmana za rad preduzeća u Njemačkoj

Ilustracija (Foto: shutterstock.com/ilkercelik)
Republika Srpska je u detašmanskoj 2019/2020. godini dobila 666 detašmana namijenjenih privrednim društvima iz Srpske za rad u Njemačkoj, od 2.000 dodijeljenih BiH, izjavio je u petak, 4. oktobra, predsjednik Privredne komore Srpske Pero Ćorić.

On je naveo da su ove godine detašmani dati za sektore građevinarstva, mašinske industrije i elektroinstalaterskih poslova.

- Za detašmane se prijavilo 27 preduzeća, od kojih pet prvi put, dok su 22 već korisnici - rekao je Ćorić novinarima u Banjaluci nakon svečane dodjele detašmana.

On je naveo da je procenat iskorištenosti detašmana na nivou BiH za prošlu godinu bio 87%, dok je Srpska imala 660 detašmana koji su iskorišteni stoprocentno.

Ističući da je bitno to što su preduzeća koja su ove godine konkurisala za detašmane imala prihod u poslovanju od oko 140 mil KM, Ćorić je naveo da su ova 22 preduzeća koja su već bila angažovana u Njemačkoj u prošloj godini ostvarila prihod o 33 mil EUR u toj zemlji.

Ćorić je naveo da je prošlu detašmansku godinu karakterisalo otežano dobijanje viza u njemačkoj Ambasadi u Sarajevu, gdje je taj proces trajao i po tri mjeseca, dok je za zaključivanje ugovora u Njemačkoj bilo potrebno do mjesec dana.

- To je bio jedan od uzroka zašto su naša preduzeća imala otežane uslove poslovanja u Njemačkoj - rekao je Ćorić i dodao da je drugi otežavajući razlog poslovanja bio problem sa radnom snagom.

Borivoje Račić, direktor banjalučkog preduzeća Termomontaža, jedne od firmi koja je dobila detašman, naglasio je ogroman značaj rada privrednih društava iz RS u Njemačkoj, prije svega zbog stručnog osposobljavanja radnika i prihoda koji dolaze u RS.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.