NavMenu

Koliko je zahtjevno dobiti građevinsku dozvolu u BiH - Ovo je spisak troškova i vremenskog roka

Izvor: Poslovne novine Petak, 04.10.2019. 11:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ArchMan/shutterstock.com)Ilustracija
Zakonska regulativa gradnje je od veoma bitnog značaja za poslovanje firmi. Mora biti efikasna kako bi se izbjegla pretjerana ograničenja što je veoma značajno u svakoj ekonomiji. Ukoliko se u kombinaciji sa krutim građevinskim propisima troši mnogo vremena i novca, mnogi investitori bi se mogli povući. Tamo gdje postoji lakši postupak dobivanja građevinskih dozvola, jednostavnost i niži troškovi, postoje i veći interesi za investicijama.

Prema podacima Lakoće poslovanja za 2019. godinu, pribavljanje građevinskih dozvola u BiH zahtijeva 16 postupaka, traje 193 dana i troškovi iznose 16,3% vrijednosti objekta.

U globalnom smislu Bosna i Hercegovina je rangirana na 166 mjestu od 190 ekonomija po lakoći dobivanja građevinske dozvole.

- Jedino kvalitetni propisi, jednostavni i dostupni svima zadovoljavaju standarde. Dosljedna i transparentna pravila, efikasne procedure i adekvatna raspodjela resursa su veoma važni u djelatnostima u kojim se zahtijeva sigurnost. Građevinska djelatnost je jedna od njih - navedeno je u izvještaju.

U nastojanju da se osigura sigurnost objekta uz razumne troškove, vlade širom svijeta su radile na poboljšanju regulative dobivanja građevinskih dozvola.

Posmatrajući period od 2011. godine do danas, napredak u ovoj oblasti zabilježen je samo u 2012. godini.

BiH je, naime, olakšala dobijanje građevinskih dozvola potpunom digitalizacijom i rekonstrukcijom zemljišno-knjižnog ureda i katastra.

Lakoća poslovanja prati procedure, vrijeme i troškove neophodne kako bi preduzeće dobilo sve potrebne dozvole za izgradnju jednostavnog objekta i izvršilo uknjižbu imovine kako bi se ona mogla koristiti ili prenositi na druga lica.

Rang lakoće dobijanja građevinske dozvole je prosjek svih komponenti ovog pokazatelja: procedura, vremena i troškova.

Ukupan rezultat i rang lakoće dobijanja građevinske dozvole, obuhvatio je i pokazatelj kontrole kvaliteta izgradnje.

Da bi se podaci mogli porediti sa drugim zemljama, Lakoća poslovanja koristi nekoliko pretpostavki vezanih za preduzeće i objekat, uključujući i komunalne priključke.

Pokazatelji prikazani za Bosnu i Hercegovinu predstavljaju skup specifičnih procedura i postupaka koji se moraju završiti kako bi se legalno izgradio poslovni objekat.

Oni su napravljeni u saradnji sa licenciranim građevinskim stručnjacima, uključujući arhitekte, pravnicima specijaliziranim za građevinsku regulativu, građevinskim firmama, komunalnim preduzećima i drugima stručnjacima koji se bave izgradnjom objekata.

U sljedećoj tabeli detaljno su predstavljene sve procedure sa potrebnim vremenom i troškovima (procijenjena vrijednost izgradnje objekta od 449.906 KM u Sarajevu):



Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.