NavMenu

Nova EBRD strategija predviđa urbanu obnovu i ulaganja u razvoj održivog turizma

Izvor: Indikator Petak, 04.10.2019. 09:08
Komentari
Podeli
Ilustracij (Foto: Iakov Kalinin/shutterstock.com)Ilustracij
Urbana obnova, zelene zgrade i održivi i uključivi turizam s vezama na lokalnu ekonomiju prioriteti su nove strategije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za sektor nekretnina i turizma, koju je odobrio Upravni odbor Banke.

Strategija će posebno biti vođena ulaganjima i radom banke u razdoblju od 2020. do 2024. godine s naglaskom na: razvoj i upravljanje zelenim i održivim zgradama, ulaganje u inkluzivni i konkurentan sektor ugostiteljstva i turizma, promovisanje inicijativa za urbanu obnovu za konkurentnije, održivije i zelenije gradove, podržavanje diverzifikacije izvora finansiranja radi razvoja nekretnina i vlasništva putem tržišta kapitala, čime se olakšava otpornost sektora.

Do danas je EBRD uložio više od 3,3 mlrd EUR u oko 200 projekata u sektoru nekretnina i turizma.

Vlaho Kojaković, šef EBRD-a za imovinu i turizam, rekao je nakon odobrenja, 2. oktobra, da je živi sektor imovine i turizma presudan za funkcioniranje ekonomija.

- Ponosni smo što nova strategija podržava ekonomski rast i promoviše socijalnu uključenost u ekonomije EBRD-a, s ciljem da odgovori na izazove poput urbanizacije i klimatskih promjena. Zelenije zgrade, koje promovišu inkluzivni turizam i podupiru urbanu obnovu, su u središtu strategije. -

Od 2020. do 2024. banka će biti usmjerena na ulaganja u komercijalne, logističke i stambene nekretnine, kao i u ugostiteljstvo i hotele. Regije EBRD-a imaju ogroman potencijal u turizmu koji ostaje široko neiskorišten i treba ga razvijati pažljivo i odgovorno.

Obilje nekretnina u najvećoj mjeri doprinosi emisijama stakleničkih plinova, a čine oko 30% globalnih emisija. Uprkos činjenici da je povezane emisije iz zgrada potrebno smanjiti za 80-90 posto do 2050. godine da bi se zadržale ispod granice zagrijavanja od 1,5 ° C, regije EBRD-a još uvijek zaostaju za naprednim ekonomijama u pogledu usvajanja praksi održivog razvoja, provođenja naprednih regulacija okoliša i korištenje klimatski otpornih komponenti.

Nova strategija biće predstavljena na događaju koji organizira EBRD u Pireju, 8. oktobra.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.