Izvor: biznis.ba | Petak, 04.10.2019.| 12:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

ŠAROVIĆ: Državni zakon o gasu bi riješio sve probleme

Mirko Šarović (Foto: vijeceministara.gov.ba)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović podsjeća da je pozitivno mišljenje dva entiteta jedini preduvjet za daljnju proceduru državnog zakona o gasu o kojem se govori već tri godine i koji je "usaglašen na brojnim sesijama", ali nije dobio pozitivno mišljenje iz Federacije BiH.

Šarović je novinarima u Sarajevu kazao da je Ministarstvo još 2017. godine uputilo taj zakon na ocjenu i da je iz Republike Srpske dostavljeno pozitivno mišljenje u julu ove godine, a iz Federacije BiH negativno mišljenje 2017. godine. Šarović naglašava da se energetska zajednica također izjasnila pozitivno te poziva da to učini i Federacija BiH ili, pak, da dostavi primjedbe koje će Vijeće ministara uvažiti ili ne.

Kad bi Bosna i Hercegovina imala uređenu zakonodavnu regulativu u ovoj oblasti, ne bi se javljali problemi poput dileme da li će BiH odnosno Sarajevo ostati bez snabdijevanja gasom.

Na novinarsko pitanje da li je problem u vezi s ovim zakonom pitanje eventualne promjene dobavljača gasa, Šarović odgovara da Bosni i Hercegovini treba sigurno snabdijevanje energentima i više izvora snabdijevanja kako bi građani bili sigurni, a gas bio jeftiniji zbog konkurencije.

– Važan je i turski, kao i jadransko-jonski tok, a ne opredjeljivati se samo o jednom – zaključio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.