NavMenu

Sarajevo Innovation Summit 10. oktobra u Vijećnici

Izvor: eKapija Petak, 04.10.2019. 07:40
Komentari
Podeli
(Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)
Sarajevo Innovation Summit 2019 je najznačajniji regionalni događaj o inovacijama koji će biti održan 10. oktobra 2019. u Vijećnici u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Na ovogodišnjem samitu okupiće se najznačajniji stručnjaci u Evropi u oblasti inovacija, među kojima je čak troje bosanskohercegovačkog porijekla: Sana Alajmović, jedna od 10 vodećih mladih inovatora u svijetu prema američkom naučnom časopisu BioSpace, Faris Začina, osnivač i direktor Ministry of Programming, jedne od najuspješnijih kompanija na Balkanu za osnivanje startap kompanija sa međunarodnim partnerima i podršku poduzetnika, te dr. Nedim Efendić, ekspert u inovacijama ekosistema.

Martin Mossler je generalni direktor Science Park Graz iz Austrije, a koji uspješno vodi i dalje razvija. Ulf Bordos posjeduje dugogodišnje iskustvo u inovacijama ekosistema u Švedskoj.

Dominic Weiss iz Austrije je kao ekspert Evropske unije bio uključen u brojne međunarodne programe radeći na rješenjima informacione tehnologije, okolišnih tehnologija i efikasnih izvora energije. Od 2013. vodi Smart City Vienna Agency u Beču.


Poseban kuriozitet samita je učešće Tobiasa Degsella iz Švedske, koji je godinama radeći u štokholmskom Nobel Prize muzeju, stekao znanja i vještine kojima pomaže kompanijama i organizacijama po cijelom svijetu kako da ideje pretvore u realnost, ostvare prestižne inovacije i dostignuća, koja vode do Nobelove nagrade.

U panel diskusiji će učestvovati i Aida Hadžialić, komesarka i članica Izvršnog vijeća Stockholm Metropolitan regije, te bivša švedska ministrica obrazovanja.

Učestvuju i profesori Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, dekanesa, prof. dr Jasmina Selimović, prof.dr. Aziz Šunje, te prof.dr. Amila Pilav Velić, idejni tvorac i direktorica Sarajevskog inovacijskog samit.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.