Izvor: eKapija | Četvrtak, 03.10.2019.| 10:08
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EBRD sa 72 mil EUR kreditira izgradnju novih objekata za upravljanje čvrstim otpadom u Vinči

Ilustracija (Foto: kanvag/shutterstock.com)
Otpad koji se gomilao preko 40 godina na beogradskoj deponiji u Vinči biće očišćen, a na istom mjestu biće izgrađeni novi objekti za upravljanje čvrstim otpadom zahvaljujući zajedničkom ulaganju međunarodnih kreditora.

EBRD obezbjeđuje zajam od 72,25 mil EUR, kao i sindicirano finansiranje u iznosu od 35 mil EUR. Pored toga, EBRD će mobilisati 21 mil EUR subvencionisanog kredita, koji finansira TaiwanICDF.

Zajam EBRD-a dio je šireg finansijskog paketa u koji su uključeni i Međunarodna finansijska korporacija (IFC) sa zajmom od 72,25 mil EUR i Oesterreichische Entwicklungsbank (OeEB) sa zajmom od 35 mil EUR.

Projekat će sprovoditi Beo Čista Energija doo, preduzeće za posebne namjene, koje su osnovale globalno preduzeće SUEZ, japanski konglomerat Itochu i Marguerite Fund, panevropski fond koji investira u obnovljive izvore energije, energetiku i transport. Ove kompanije su 2017. godine sklopile 25-godišnje javno-privatno partnerstvo (JPP) sa gradom Beogradom za prvu veliku investiciju u JPP u oblasti zaštite životne sredine u regionu Zapadnog Balkana.

Projekat obuhvata izgradnju postrojenja za tretman otpada i proizvodnju energije iz otpada, postrojenja za tretman građevinskog otpada, sanaciju, zatvaranje i rehabilitaciju postojeće deponije i izgradnju nove deponije u skladu sa direktivama Evropske Unije.

Nova postrojenja zamjeniće postojeću deponiju u Vinči, u predgrađu Beograda, koja je nesanitarna i dostiže svoj maksimalni kapacitet. Zatvaranje starog lokaliteta - koji predstavlja veliki rizik po životnu sredinu i zdravlje, uključujući zagađenje obližnje rijeke Dunav - i unaprjeđenje upravljanja čvrstim otpadom je među glavnim prioritetima vlade Srbije i grada Beograda.

Postrojenje za proizvodnju energije će proizvoditi energiju iz otpada, čime će doprineti smanjenju zavisnosti Beograda od uglja i gasa i povećanju izvora obnovljive energije. Postrojenja će imati kapacitet da obrađuju oko 340.000 tona komunalnog otpada, i oko 210.000 tona godišnje građevinskog otpada i otpada od rušenja.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.