Izvor: eKapija | Srijeda, 02.10.2019.| 13:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Porast direktnih stranih investicija u BiH za 53,6% u prvih pola godine

Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Postoje velike šanse da se ove godine dostigne i magična cifra od milijardu maraka direktnih stranih investicija u BiH, ističu iz Agencije za promociju strnih investicija u BiH (FIPA).

Prema objavljenim preliminarnim podacima Centralne banke BiH u okviru tokova direktnih stranih investicija (DSI), za period od januara do juna 2019, DSI su iznosile 650,1 mil KM ili 332,4 mil EUR što predstavlja povećanje od 53,6% u odnosu na isti period 2018. godine.

Direktor FIPA Gordan Milinić ističe da je ovo značajna novost kad se uzme u obzir da su i 2018. i 2017. godina bile među najboljim po iznosu stranih investicija u posljednjih desetak godina ( blizu 800 mil KM godišnje). Ukoliko se ovakav trend rasta iz prvog polugodišta nastavi, ova godina bi mogla biti rekordna po iznosu stranih investicija, odnosno mogla bi se dostići i magična cifra od milijardu maraka.

- Iako su svi razgovori sa potencijalnim stranim investitorima opterećeni nezgodnim pitanjima stranih investitora o teškoj političkoj situaciji u BiH, stalno prisustvo FIPA na svim skupovima investitora, prezentacije i sastanci, kao i ukazivanja na prednosti ulaganja u BiH i pozitivna iskustva sadašnjih stranih investitora u BiH, daju rezultate. Za takav rad FIPA je u aprilu ove godine na velikom investicionom samitu u Dubaiju proglašena najboljom investicionom agencijom u Srednjoj i Istočnoj Evropi - navodi Milinić.

Trend rasta investicija se nastavlja zahvaljujući i naporima na poboljšanju poslovnog ambijenta u BiH, na čemu FIPA neprekidno insistira kroz svoje preporuke Savjetu ministara BiH i svim entitetskim, kantonalnim i opštinskim organima.

- FIPA ni u jednom momentu ne dozvoljava da se strani investitori osjećaju usamljeno pred brojnim administrativnim preprekama u BiH, već ih kontinuirano prati, interveniše kod nadležnih organa i preporučuje otklanjanje smetnji koje uočava, što je u velikoj mjeri doprinijelo širenju poslovanja postojećih kompanija stranih investitora, te pokretanju novih, što u konačnici dovodi do porasta broja zaposlenih - kažu u FIPA.

U naporima za traženje novih potencijalnih investitora FIPA ističe da ima veliku pomoć Ministarstva inostranih poslova BiH sa mrežom diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH u inostranstvu, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kao i Spoljnotrgovinske komore BiH i svih privrednih komora, te postojećih stranih ambasada u Sarajevu.

Pred svim organima u BiH je zadatak da nastave sa sprovođenjem potrebnih reformi, predlaganjem mjera za dalje unapređenje poslovnog ambijenta i poboljšanje imidža zemlje, te pronalaskom novih investitora za Bosnu i Hercegovinu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.