NavMenu

Ovo su premijum vina podruma Vukoje koja stižu narednih godina

Izvor: Vino.rs Srijeda, 02.10.2019. 11:51
Komentari
Podeli
Hercegovačka vinarija Podrumi Vukoje 1982 jedna je od najprestižnijih u regionu, a u njenim podrumima nalazi se i dosta toga što trenutno nije dostupno na tržištu.

Na 3. Salonu žilavke održanom u ljetos u njihovoj galeriji u Trebinju ekipa portala Vino.rs iskoristila je priliku da proba neka od vina koja Radovan Vukoje, vlasnik vinarije, sprema za godine koje dolaze.

On je, kako piše ovaj portal, od malobrojnih vinara u regionu koji svoja najbolja vina drži u podrumu sve dok ne dostignu punu zrelost i tek onda, često nakon višegodišnjeg odležavanja, pušta u prodaju.

- Ne postoji ozbiljno vino koje nije barem nekoliko godina odležavalo u sudovima i bocama. Nepisano je pravilo da koliko dugo vino odležava u buradima, toliko mora i u boci. Praksa je to pokazala i tu ne postoji valjana prečica. Mi smo postavili sistem u vinogradima i podrumu koji nam omogućava da godinu za godinom puštamo mlada vina koja su potpuno spremna za konzumiranje, ali premijum vina i rezerve moraju da prođu potreban vremenski ciklus kako bi dostigla maksimum - kaže Radovan Vukoje.

Ovu svojevrsnu "en primeur" degustaciju s harizmatričnim vinarom počeli su žilavkom iz berbe 2016 koja će slijedeće godine biti na tržištu s dobro znanom etiketom Carsko vino Vukoje. Nakon 2,5 godine odležavanja u bačvama od akacije, vino rađeno "sur lie" metodom već posjeduje kompleksnost i sklad iz kojeg nadiru herbalni tonovi, mineralnost i svježe kiseline, što mu omogućava vjerovatno višedecenijsko uspješno starenje u boci. Kao i kod prethodnih berbi ovog vina, grožđe dolazi s najboljih položaja za žilavku u Carskom vinogradu Ušće, a sortni sastav u kojem je pored žilavke i nekih 7% bene u suštini je isti kao u vrijeme austrougarske monarhije kada se vino s ovih hercegovačkih terena pilo u Beču na carskom dvoru.

Zlatna Vukoje Selekcija Bijela 2016 kupaža je probranog grožđa iz Zasad polja koju čine 70% šardonea, dok je ostatak žilavka i dubrovačka malvasija. Macerirano i zatim dvije godine u hrastovim baricima, što je znatno više nego što je bio slučaj s prethodnim berbama, vino je dobilo moćno tijelo i elegantnu kremastu strukturu zaodenutu u nežne tanine. Arome iz kojih izranjaju badem, vanila, žuto voće i ukus putera, posljedica jabučno-mliječne fermentacije, te već poslovična mineralnost koja se osjeća u svim Vukoje vinima, daju osnovni pečat ovom velikom vinu koje će se naći u prodaji sredinom 2020. godine.

Vranac Vukoje Rezerva 2015, crvena perjanica vinarije, vino koje se pravi samo u najboljim godinama, bilo je 32 mjeseca u bariku (prethodne berbe odležavale su do 18 mjeseci), a na tržištu će se pojaviti 2021. godine. U procesu proizvodnje vino je ostalo čak 30 dana na maceraciji, a snažne začinske note, herbalnost, naglašena voćnost i tonovi bibera i duvana udomljeni su u 14,5 procenata alkohola koji ne uspijeva da se probije kroz sve senzacije koje vam iz čaše napadaju čula. Za razliku od prva dva bijela vina ovom vrancu treba još nešto više vremena kako bi se tanini ispolirali i svo to bogatstvo skladno posložilo u boci, ali potencijal je fantastičan.

Zlatna Vukoje Selekcija Crvena 2013, kupaža kaberne sovinjona, koji s 48% čini "kičmu" vina, a zatim merloa, vranca i širaza, takođe je bila u buretu znatno duže nego ranijih godina, čitavih 40 mjeseci i to nakon 40 dana maceracije u dodiru s pokožicom. Iako će u prodaju tek krajem 2020. godine nemoguće je sakriti uzbuđenje koje već sada nudi svaki gutljaj ovog vina. Sočno, toplih tanina, s mirisima šumskog voća na sve strane i živim kiselinama, sve kipiti od potencijala. Ako bi u narednih nekoliko godina imali nekakvo regionalno ocjenjivanje, Zlatna Vukoje Selekcija Crvena 2013 bi već sada slovila kao ozbiljan kandidat za jedno od najboljih crvenih vina regiona. U svakom slučaju, ako uspijete da ga nabavite kada stigne u prodaju obezbjedićete sebi vrhunsko vino koje možete da otvorite i poslije nekoliko decenija!

Konačno, Širaz 2016 nova je etiketa koja će izaći u javnost 2022. godine u okviru takođe nove premijum linije Porodična rezerva Vukoje. Rađeno u amarone stilu, sa 16 % alkohola, vino je odležalo 22 mjeseca u bariku i ima izrazito vibrantne kiseline. Iako još veoma mlado, moglo bi da se kaže da po nekim karakteristikama ovaj širaz priziva poređenje sa širazima sjeverne obale Rone. Slojevi ukusa koji se otvaraju u čaši kreću se od borovnice i ribizle, pa do kafe, kandiranog voća, kože i dima. Širaz 2016 već sada govori hiljadu jezika, a vjerovatno će takav utisak biti i poslije 30-40 godina! Vino je to koje se s posebnim nestrpljenjem očekuje i koje će gotovo sigurno već postojeći veliki ugled vinarije dodatno podići.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.