Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 02.10.2019.| 09:31
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Elektrokrajina počela modernizaciju distrubitivne mreže - Radovi vrijedni 30 mil KM

Ilustracija (Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com )
Elektrokrajina Banjaluka počela je veliki investicioni projekat modernizacije distrubitivne mreže na cijelom području Krajine, u vrijednosti od skoro 30 mil KM (15 mil EUR), koji će se sprovoditi u fazama tokom naredne tri godine.

- Cilj projekta je obezbjeđenje kvalitetnije isporuke struje domaćinstvima i privredi, zatim povećanje efikasnosti obračuna i njene naplate, ali i značajno smanjenje distributivnih gubitaka preduzeća - rekao je u ponedjeljak, 30. septembra, u selu Laminci, kod Gradiške, Predrag Klincov, portparol Elektrokrajine, gdje je počela rekonstrukcija dalekovoda u dužini 26 kilometara.

Dodao je da će najveća ulaganja u ovom projetku biti na području Gradiške, te da će vrijednost investicije u prvoj fazi biti 3,74 mil KM, bez PDV-a, a ako se i on uračuna, onda ta vrijednost prelazi 4 mil KM.

- Konkretno, na području Laminaca kvalitetnije i pouzdanije snabdijevanje električnom energijom dobiće oko 1.000 domaćinstava - rekao je Klincov i dodao da su radovi počeli i na području Novog Grada, Šipova i Prnjavora.

Klincov kaže da elektromreža nije u sjajnom stanju te da pojedine dionice nisu obnavljane više desetina godina.

- Elektrokrajina iz godine u godinu daje ogroman doprinos da se popravi situacija, pa je i ovaj projekat od velike važnosti, jer u prvoj fazi podrazumijeva rekonstrukciju i izgradnju nove distributivne mreže na području cijele Krajine, a u drugoj fazi će biti izmještanja mjernih mjesta iz objekata potrošnje te uvođenje daljinskog očitavanja električne energije.

Procjenjujemo da će više od 30.000 kupaca dobiti digitalna brojila, što će mnogo više značiti kupcima - istakao je Klincov.

Kako je rekao, osim osnovnog i prvenstvenog cilja boljeg napajanja električnom energijom, cilj je i da Elektrokrajina realizacijom projekta smanji distributivne gubitke, koji su u prošloj godini iznosili oko 12%.

Klincov objašnjava da modernizacijom mreže, odnosno izmještanjem mjernih mjesta iz objekata potrošnje na stubove, te daljinskim očitavanjem preduprijediće se krađa struje i smanjiti distributivni gubici. Dodaje da će drvene bandere zamijeniti betonskim, što će poboljšati kvalitet napajanja, a domaćinstva će imati siguran oslonac u Elektrokrajini kao snabdjevaču električnom energijom.

Nenad Marjanović, predstavnik izvođača radova preduzeća Elnos BL iz Banjaluke, kaže da je njihov zadatak na ovom projektu rekonstrukcija mreže na području Gradiške, Prnjavora i Mrkonjić Grada, te da je u njihovom ugovoru i radna jedinica iz Kozarske Dubice, čiji će radovi početi sljedeće godine zbog pripreme dokumentacije. Dokumentacijom je, kaže on, najviše obuhvaćena Gradiška, gdje su počeli radove na području Podgradaca i Laminaca.

- Dobar dio radova koje smo počeli u Prnjavoru očekujemo da ćemo završiti do kraja ove godine, što se tiče niskonaponskih mreža, a što se tiče Mrkonjić Grada, to će biti gotovo do kraja godine u kompletnom obuhvatu - rekao je Marjanović.

Kada je u pitanju područje Gradiške, kako kaže Marjanović, radovi će trajati sigurno do proljećnog perioda 2021. godine, jer se radi o poljoprivrednom kraju, pa dinamika radova zavisi od sjetvenih površina.

Projekat se finansira kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj. Elektrokrajina je najveće elektrodistributivno preduzeće u RS koje snabdijeva više od 250.000 kupaca strujom na području tri grada i 18 opština krajiške regije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.