NavMenu

Prinosi pšenice od 10 tona mogući uz dobru agrotehniku i odabir prave sorte (VIDEO)

Izvor: Agromedia Srijeda, 02.10.2019. 08:13
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Prinose od osam, devet, pa čak i 10 tona po hektaru moguće je dostići uz dobru agrotehniku i odabir prave sorte. To su pokazale sorte pšenice sobred, sosthene i sothys, koje nudi kompanija Agromarket u saradnji sa francuskom kompanijom Kosad.

- Sobred je sorta visine do 80 cm, adaptibilna je za sve uslove proizvodnje i veoma tolerantna na prouzrokovače bolesti pšenice. Sosthene je najniža sorta, što je veoma bitno, jer je otporna na poleganje i trpi visoke i velike količine đubriva, koje "gura" u klas koji je impozantne veličine i sa velikim brojem zrna. Sothys je rana sorta sa osjem koja ima izbalansiran odnos kvaliteta i prinosa - pojasnio je Marko Minić iz kompanije Agromarket.

Ove sorte pšenice posađene su u okolini Kaća na 470 hektara.

- Ono što ih izdvaja od ostalih je izuzetno visok i stabilan prinos u različitim godinama. Izuzetno su niske i stabilne, nema potrebe za korišćenjem regulatora rasta i prinos je vrhunski svake godine. Prošle godine sosthene je imao preko devet tona - rekao je Milenko Bunić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.