Izvor: eKapija | Utorak, 01.10.2019.| 15:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Bolnici Srbija dostupna nova metoda dijagnostikovanja raka dojke

Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Pacijentima Bolnice Srbija ubuduće će biti dostupna nova metoda dijagnostikovanja tumora dojke, čime je napravljen veliki iskorak u liječenju ove bolesti u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

- Uspjeh liječenja malignih bolesti dojke umnogome zavisi od vremena njenog otkrivanja, a to podrazumijeva sprovođenje redovnih pregleda od strane hirurga, te sprovođenje dijagnostičkih procedura kao što su mamografija i ultrazvuk dojke - saopšteno je iz Bolnice Srbija.

Specijalista onkohirurgije sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Zoran Kozomara rekao je da je u svijetu danas sve više novootkrivenih malih tumora dojke, čije liječenje zahtijeva proceduru otkrivanja prvog Sentinel limfnog čvora.

- Brzom histopatološlom analizom, ukoliko je prvi čvor zdrav, nije potrebna disekcija drugih limfnih čvorova u pazušnoj jami. Ta procedura omogućava manje oštećenje limfnih i nervnih struktura u pazušnoj jami, a time bolju pokretljivost ruke i izbjegavanje mogućnosti pojave otoka ruke - pojasnio je Kozomora, prenosi Palelive.com.

Direktor Bolnice Srbija Nebojša Šešlija naveo je da je uvođenjem ove metode u ovoj zdravstvenoj ustanovi, koja je sada dostupna svim građanima Sarajevsko-romanijske regije, pa i šire, napravljen veliki iskorak u savremenom liječenju raka dojke.

Kozomara je tokom svog boravka u Bolnici Srbija uradio četiri takve intervencije i aktivno edukovao doktora Milorada Šupića, koji će je dalje samostalno raditi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.