NavMenu

Xella BH i dalje čeka podršku za ulaganje u ležište pijeska - Investicija bi obezbijedila sirovinu za narednih 30 godina

Izvor: eKapija+ Utorak, 01.10.2019. 12:08
Komentari
Podeli
(Foto: Ytong)
Proizvodi kompanije Xella BH koji nastaju u pogonima u Tuzli izvoze se na tržište EU, a u procesu proizvodnje koriste se standardi istovjetni onima u Njemačkoj, te nema razlike u ponudi za tržište BiH i zapada. Standard kvaliteta je određen prema njemačkom uzorku, takozvanoj DIN normi, koja je strožija u odnosu na francuske ili neke druge zapadnoevropske standarde, kažu u ovoj kompaniji.

U intervjuu za eKapiju, direktor Xella BH Emir Kadrić ističe da već nekoliko godina pripremaju ulaganje u vlastito ležište pijeska, ali zbog prepreka još nisu iskorišćene finansije za taj projekat.

- To je projekat od krucijalnog značaja za našu kompaniju iz razloga što bismo njime riješili pitanje snabdijevanja osnovnom sirovinom za proizvodnju za sljedećih, najmanje, 30 godina. Međutim, u prethodnom periodu nismo imali adekvatnu potporu kantonalnih vlasti u Tuzli za realizaciju ovog projekta. Radujemo se činjenici da je nova vlada Tuzlanskog kantona formirana i očekujemo puno više sluha za nove investicije i konkretnu podršku u realizaciji ovog projekta - kaže Kadrić.

Raspoloživi kapaciteti kompanije Xella BH danas u potpunosti zadovoljavaju potrebe tržišta BiH i Hrvatske za koje je fabrika i projektovana.

- Na domaće tržište plasiramo veći dio naše proizvodnje iz našeg proizvodnog postrojenja u Tuzli, ali ni količine izvoza nisu zanemarljive, tako da na domaće tržište plasiramo oko 60% ukupnih proizvedenih količina, a na hrvatsko tržište odlazi oko 40% - ističe Kadrić.

Od osnivanja kompanije Xella BH na tržišta BiH i Hrvatske isporučeno je blizu 1,5 miliona kubnih metara ytong blokova. Ukoliko bi se toj brojci dodali blokove koji su isporučeni tokom četrdesetogodišnjeg perioda postojanja tuzlanske fabrike koju su preuzeli 2008. godine, onda bi taj iznos bio mnogo veći.

- Kompanija Xella BH bilježi konstantan rast prihoda od prodaje, kao i finansijskih rezultata poslovanja. U 2019. godini imamo velike izazove u smislu povećanja cijena sirovina, energenata itd., kao i snažno prisustvo nelojalne konkurencije koje traje već godinama. Međutim uz dodatne napore i inicijative koje smo imali na tržištu, uz dodatna ulaganja u promociju našeg sistema gradnje očekujemo ujednačen rast prihoda finansijskih rezultata na nivou 6 - 8% u odnosu na prošlu godinu.

Proizvodni pogon u Tuzli je smješten na idealnoj lokaciji kada je riječ o snabdijevanju osnovnim sirovinama. Na svega nekoliko kilometara od fabrike su smješteni skoro svi glavni dobavljači sirovina, kao i dobavljač sirove pare - neophodni energent za proizvodnju.

Zašto izabrati ytong?

Najpoznatije robne marke kompanije Xella su ytong (građevinski materijal za zidanje iz grupe porobetona), silka (silikatni blokovi za gradnju) i multipor (mineralne termoizolacione ploče). Ytong blokovi su ponijeli 2013. godine najlaskaviju titulu u Njemačkoj kada su proglašeni za "brend broj 1" u građevinskoj industriji i time se našli na listi top 100 brendova XX vijeka, među kojima su bili i BMW i Mercedes.

- U sklopu brenda ytong razvili smo proizvode kao što su smart, acoustic, strong, classic, compact i design, koji su prilagođeni različitim potrebama i primjenama u toku izgradnje i upotrebe objekata. Sa našim niskoenergetskim smart zgradama i kućama, uspješno ispunjavamo visoke zahtjeve i očekivanja kao što su: uštede na troškovima grijanja i hlađenja, zaštita od požara, zdrava i ugodna mikroklima, stabilnost i trajnost objekta te protivpotresna zaštita. Takođe, sa ytong sistemskim rješenjima olakšava se i ubrzava gradnja da bi se u konačnici dobile visoko energetski efikasne građevine superiornih karakteristika - pojašnjava Kadrić.


Ytong blokovi se mogu primjenjivati na svim tipovima objekata – od porodičnih kuća, višestambenih objekata, proizvodnih hala, turističkih, poljoprivrednih, zdravstvenih i javnih objekata kao i za rekonstrukciju postojećih.

- Postoji jako puno prednosti ytong blokova. Napravljeni su od prirodnih materijala što ga čini zdravim i ekološki prihvatljivim materijalom, zidanjem po ytong sistemu gradnje osiguravate optimalnu toplotnu izolaciju, a s obzirom na to da je ytong proizveden od mineralnih sirovina, on ne gori i tako pruža adekvatnu zaštitu od požara. Takođe, obezbjeđuje optimalan nivo vlažnosti u prostoru čime osigurava ugodnu mikroklimu, omogućava laku i brzu gradnju, pruža adekvatnu otpornost u slučaju zemljotresa itd.

Inovacije kao budućnost

Njemačka Xella Group je 2008. godine postala većinski vlasnik preduzeća Siporex iz Tuzle, a već od 2009. godine firma zvanično mijenja ime u Xella BH i postaje jedna od najsavremenijih fabrika za proizvodnju porobetona robne marke ytong. Početak same proizvodnje u fabrici, nakon rekonstrukcije postrojenja, počeo je u novembru 2009. godine, a već naredne godine Xella BH počinje da izvozi ytong van granica BiH. Ukupna ulaganja od 2008. godine do danas iznose 70 mil KM, a u planu su i dalja ulaganja u unapređenje i proširenje proizvodnih kapaciteta.

- Planovi za 2020. godinu kao i planovi u prethodnim godinama, u našoj kompaniji uvijek predstavljaju novi izazov i napredak u odnosu na ostvarene rezultate u prethodnoj godini. Naš prioritetni plan je uvijek pružiti što bolju uslugu i pripremiti što kvalitetniji proizvod za naše kupce, unaprijediti naše poslovanje kroz inovacije i na taj način učiniti svakodnevni život ljudima lakšim i ugodnijim.


Teodora Brnjoš

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.