NavMenu

BiH na 58. mjestu od 157 zemalja prema indeksu ljudskog kapitala

Izvor: N1 Utorak, 01.10.2019. 12:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ints Vikmanis/shutterstock.com)Ilustracija
Indeks ljudskog kapitala, koji je uvela Svjetska banka 2018. i koji mjeri "količinu ljudskog kapitala koju dijete rođeno danas može očekivati da će postići sa navršenih 18 godina, s obzirom na rizike lošeg zdravlja i lošeg obrazovanja koji prevladavaju u zemlji u kojoj živi", svrstao je BiH na 58. mjesto od 157 zemalja, istaknuto je na radionici za izradu Strategije razvoja FBiH 2021 - 2027.

BiH je u lošijem položaju nego susjedne zemlje u smislu prosječnog broja godina formalnog školovanja - 9,7 godina za BiH je za 1,5 godinu manje nego što je u izvještaju navedeno za Hrvatsku i Srbiju.

Na radionici je navedeno da obrazovanje ima pozitivan uticaj na ishode tržišta rada, te da pozitivno utiče, kako na pojedince, poslodavce, tako i na ekonomiju i društvo kao cjelinu.

Također, indirektni uticaji obrazovanja na tržište rada manifestiraju se kroz poboljšanje zdravlja i blagostanja, povećavanje samopouzdanja i sposobnosti organizovanja života, a to je značajno za zadovoljstvo i predanost na poslu, zdraviju radnu snagu, te funkcionalnija tržišta rada i socijalnu koheziju.

Nakon ove, kao i ostalih 12 radionica tokom kojih će biti razrađene analize stanja u ključnim oblastima društveno-ekonomskog života FBiH, odnosno predložena razvojna rješenja, slijedi organizacija bloka radionica tokom kojih će biti definisana vizija Strategije razvoja FBiH 2021- 2027, strateški ciljevi i okvirni prioriteti, saopšteno je iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.