Izvor: eKapija | Utorak, 01.10.2019.| 09:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Banja u Dublju u Mačvi biće izgrađena po ugledu na slovenačke terme - Traži se partner sa iskustvom u korišćenju geotermalnih izvora

Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com )
Korišćenje geotermalnih potencijala domaćih banja postaje sve zanimljivije domaćim i stranim investitorima. Poslije privatizacije Kuršumlijske i Vranjske banje i kompleks Mačvansko vrelo u Dublju dobio je nedavno novog vlasnika.

Kompanija Jovanović kupila je kompleks u Dublju koji je počeo da se gradi krajem 80-ih, a koji je sada u potpunosti devastiran. Plan je da ovaj kraj oživi kao turističko mjesto.

- Tamo su velike mogućnosti. Ima resursa, a resurs je voda koja je i ljekovita i topla, dakle ima i energije i lekovitosti - kaže za eKapiju Dušan Jovanović, vlasnik kompanije.

On dodaje da je njihova želja je da nađu partnera koji već ima iskustva u korišćenju geotermalnih potencijala u turizmu.

- To su recimo Slovenici, koji imaju svoje terme, koje su jako interesantne i posjećene. Takođe, i u susjednoj Mađarskoj ima na hiljade banja koje koriste upravo kao resurs toplu vodu - kaže Jovanović.

Planom detaljne regulacije na ovoj lokaciji dozvoljena je gradnja sportsko-rekreativnog centra, ali i hotela i smještajnih kapaciteta.

- Naša vizija je izgradnja centra za zdravstveni turizam, mjesto gdje bi ljudi došli na oporavak, s obzirom na to da voda ima blagotvorno dejstvo u lječenju hroničnih reumatskih i kožnih oboljenja. Želimo da izgradimo spa, velnes, bazene, uz smještajne kapacitete, hotel ili bungalove - kaže Jovanović i dodaje da je u toku izrada idejnih rješenja.

I. Milovanović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.