NavMenu

Najviše građevinskih dozvola u avgustu izdato za stanogradnju - Neimari u RS ugovorili poslove i za narednu sezonu

Izvor: Glas Srpske Utorak, 01.10.2019. 09:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Goodluz/shutterstock.com)Ilustracija
Neimari u Republici Srpskoj imali su pune ruke posla tokom avgusta, što potvrđuje podatak da je u tom mjesecu izdato 111 građevinskih dozvola, što je za 8,8% više u odnosu na isti period lani, a u građevinskim preduzećima kažu da već imaju ugovorene poslove i za iduću sezonu.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u avgustu ove godine u objektima za koje su izdate građevinske dozvole planirana je izgradnja 235 stanova, što je za 6,8% više u odnosu na isti period 2018. godine.

Statističari su izračunali da je najviše građevinskih dozvola izdato za novogradnju, odnosno 90, dok je za dogradnju izdato sedam, a za obnavljanje i prenamjenu po jedna građevinska dozvola. Prema podacima Zavoda za statistiku za ostale rekonstrukcije izdato je 12 dozvola.

Statistika pokazuje da u strukturi stanova za koje su izdate građevinske dozvole u avgustu ove godine prednjače dvosobni stanovi, a odmah iza su trosobni i jednosobni. Prema tim podacima, svega tri odsto dozvola odnosi se na petosobne stanove.

A da su godinama unazad stanovi manje kvadrature najtraženiji potvrđuju i u građevinskim preduzećima, gdje ističu da se stanovi do 45 kvadrata prodaju već u izgradnji.

U građevinskim preduzećima širom Republike Srpske ističu da su u proteklom periodu imali pune ruke posla te da uveliko privode kraju započete radove na gradilištima.

- Uprkos odlivu radne snage, koji pritišće sve sektore privrede, pa i građevinarstvo, povećanjem plata i dnevnica uspjeli smo prevazići taj problem i sačuvati radnike. Imamo dosta posla i sve ugovorene radove završavamo u planiranom roku - rekao je izvršni direktor prnjavorskog građevinskog preduzeća Gradip Milan Bijelić.

Vlasnik i direktor preduzeća Marković invest iz Laktaša Rade Marković kaže da su građevinarima pune ruke posla.

- Radimo punim kapacitetom i vjerujte imamo dogovoren posao i za iduću sezonu. Još od 2012. godine uveli smo praksu da svake godine plate povećavamo između deset i 15%, isplaćujemo sve na vrijeme i nismo imali problema sa odlaskom radnika - rekao je Marković.

Da stanogradnja cvjeta i da neimari imaju pune ruke posla potvrđuju i u trebinjskoj Agenciji za nekretnine Tviko, naglasivši da su stanovi na jugu razgrabljeni već u izgradnji.

- Sve što je izgrađeno ovog ljeta prodato je. U toku je izgradnja sedam stambenih jedinica i vjerujte da su stanovi manje kvadrature već prodati - rekao je vlasnik agencije Tviko Vaso Milić, naglasivši da mnogi građani posebno u dijaspori najradije novac ulažu u nekretnine.

Struktura stanova za koje su izdate građevinske dozvole u avgustu 2019. godine

34 % - dvosobni

29,4 % - trosobni

23,4 % - jednosobni

10,2 % - četvorosobni

3 % - petosobni
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.