Izvor: Dnevni avaz | Ponedjeljak, 30.09.2019.| 15:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Novi višemilionski ugovor kompanije BS Telecom Solutions u Crnoj Gori - Kreće instalacija softvera za nadzor saobraćaja na autoputu Bar-Boljare

Ilustracija (Foto: Tommy Lee Walker/shutterstock.com )
Kompanija BS Telecom Solutions potpisala je novi višemilionski vrijedan ugovor u Crnoj Gori za proizvodnju, isporuku i instalaciju softvera za upravljanje i nadzor saobraćaja na autoputu Bar - Boljare. Radi se o poddionici Smokovac-Uvač-Mateševo, ukupne dužine 41 kilometar i koja počinje na 63 metra nadmorske visine kod Smokovca, a autoput u Mateševu se penje na više od 1.100 metara.

Mirza Varatanović, direktor BS Telecom Solutions-a ističe da se radi o veoma zahtjevnoj dionici autoputa koju čini ukupno 16 tunela i stoga je riječ o veoma kompleksnom poslu sa aspekta sigurnosti učesnika u saobraćaju.

- Naš zadatak je isporuka i instalacija vlastitog BS Husky softwera koji služi za kontrolu i upravljanje saobraćaja u centru Pelev Brijeg i duž cijele dionice autoputa. S obzirom na konfiguraciju terena na kojoj se gradi autoput ovo će biti veoma izazovan i zahtjevan projekat. Potpisivanje ovog ugovora potvrđuje da je naš proizvod BS Husky regionalni lider na polju pametnih transportnih sistema, jer smo sa ovim softverom prisutni na autocestama i magistralnim cestama u praktično svim državama šire regije - kaže Varatanović.

Glavni izvođač radova na ovoj dionici autoputa je kineski CRBC i ugovor je potpisan sa ovom kompanijom, nakon javnog nadmetanja na kojem je BS Telecom Solutions odnio pobjedu u žestokoj međunarodnoj konkurenciji. Inače, sarajevskoj firmi ovo je već četvrti sličan ugovor u Crnoj Gori koji je potpisan samo u zadnjih godinu dana. Ova kompanija trenutno na inostranim tržištima realizuje više od 32 mil KM vrijedne projekte samo u oblasti pametnih transportnih sistema (ITS) i radi se o doslovnom izvozu domaće pameti.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.