Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 30.09.2019.| 14:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Strip vikend u Mostaru 5. i 6. oktobra

Mostar (Foto: nomadFra/shutterstock.com)
Udruženje ljubitelja stripa iz Mostara Mostostrip već četvrti put organizuje manifestaciju Mostarski strip vikend.

Strip vikend će se održati u subotu i nedjelju, 5. i 6. oktobra u prostorijama Hrvatskog doma hercega Stjepane Kosače. Svečano otvorenje najavljeno je za 5. oktobar u 12 sati.

Ovogodišnji Mostarski strip vikend će svečano otvoriti ambasador Republike Italije u Bosni i Hercegovini, Nikola Minasi.

Kao i prošle godine, na vikendu će biti postavljena izložba radova gostujućih autora. Tokom cijele manifestacije biće nezaobilazno crtanje i potpisivanje gostujućih autora za posjetioce, predstavljanje maskote festivala, nagrađivanje najsretnijih posjetioca i još dosta zanimljivosti. Iz ovogodišnjeg programa izdvajaju tribine posvećene Dylan Dogu, strip-junaku za kojeg znaju čak i oni koji ne čitaju stripove. Na tribini će učestvovati gosti iz Italije. Osim tribine biće organizovana i izložba radova na temu stripa Dylan Dog.

- Iza nas je već nekoliko uspješnih projekata, do sada smo organizovali tri strip vikenda u Mostaru, veliki broj radionica za mlade. Svojim djelovanjem smo, sudeći po reakciji javnosti, definitivno uspjeli animirati okolinu za kulturu stripa. Nošeni pozitivnim kritikama ove godine kroz nekoliko projekata nastavljamo sa našim djelovanjem - izjavili su iz kluba Mostrip.

Klub Mostrip osnovan je koncem 2015. od strane strip entuzijasta iz Mostara. Cilj Kluba je da strip pomjeri s kulturne margine, gdje se danas nezasluženo nalazi.

Iz Kluba ističu da je cilj druženja i manifestacije promocija i popularizacija strip-kulture s naglaskom na mlađu generaciju.

Ove godine na Strip vikend dolazi rekordni broj gostiju. Grad na Neretvi posjetiće 18 umjetnika iz svijeta stripa: Milorad Vicanovic Maza, Enis Čišić, Dražen Kovačević, Midhat Kapetanović, Filip Andronik, Zdravko Cvjetković, Kenan Halilović, Armin Ozdić, Jovan Ukropina, Milan Jovanović, Sibin Slavković, Marko Mastraco, Alesandro Boći, Đuzepe Kandita, Roberto Diso, Đani Sedioli, Đankarlo Marzano i Lana Šator.

- Što se tiče gostiju moramo spomenuti i činjenicu da će i ove godine kao što je bilo i za prethodne tri, svi naši specijalni gosti uraditi plakate sa motivom grada Mostara. Čime ćemo još jednom staviti Mostar, Bosnu i Hercegovinu na mapu strip događanja u svijetu- saopšteno je iz kluba Mostrip.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.