Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 30.09.2019.| 10:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Gradiška višemilionskim grantovima uređuje vodovodnu i kanalizacionu mrežu - Njemačka razvojna banka glavni donator

Ilustracija (Foto: Andrea Slatter/shutterstock.com)
Predsjedništvo BiH nedavno je prihvatilo Sporazum o finansiranju i projektu između BiH i Njemačke razvojne banka KfW vrijedan 10,2 mil EUR, bespovratnih sredstava, za prvu fazu projekta "Prikupljanje i tretman otpadnih voda Gradiška".

Pomenuti grant samo je jedan u nizu uspješno realizovanih projekata. Do sada najviše nepovratnih sredstava iz MEG projekta iskorišteno je za unapređenje vodosnabdijevanja na cijelom području grada.

Formiran je elektronska baza podataka i uspostavljeno telemetrijsko upravljanje sistemom iz jednog centra.

Obezbijeđena su i nepovratna sredstva za izgradnju nove vodovodne mreže.

– To su dva naselja, Orahova i Gašnica sa više od 2.000 stanovnika i obezbijedili smo 100% grant sredstva od Češke razvojne agencije, negdje od 1,6 mil KM. Kroz MEG projekat smo obezbijedili finasiranje u vrijednosti od nešto više od 800.000 KM, gdje ćemo realizovati projekat vodosnabdjevanja naselja Sovjak – kaže Sandro Zeničanin, direktor KP Vodovod Gradiška.

Odobrena sredstva njemačke razvojne banke KfW od više od 20 mil KM biće investirana u kanalizacioni sistem.

– Počele su aktivnosti na dogradnji primarnog kanalizacionog sistema, rekonstrukciji postojećeg kanalizacionog sistema, izgradnji 30 kilometara sekundarne kanalizacione mreže i izgradnji glavnog gradskog prečistača – rekao je Zoran Adžić, gradonačelnik Gradiške.

Većinu realizovanih projekata bespovratnim sredstvima kreirala je Razvojna agencija Gradiška, prenosi Mojagradiška.

– Činjenica je da smo za nekih godinu i po dana postojanja obezbijedili 1,8 mil KM sredstava u Gradišku kako bismo razvijali sve njegove oblasti – kaže Bogdan Vicanović, direktor Razvojne agencije Gradiška.

U Razvojnoj agenciji RAGA na izradi projekata radi šest visokoobrazovnih stručnjaka koji su iskustva sticali u razvojnim agencijama zemalja Evropske unije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.