Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 30.09.2019.| 09:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Na sajmu Grafima predstavljeni noviteti iz svijeta grafičke i papirne industrije (FOTO)

Štand Sitotehnike (Foto: Aleksandra Kekić)
Profesionalci iz oblasti grafičke i papirne industrije okupili su se na 41. izdanju međunarodnog sajma Grafima, koji se održava do 28. septembra na Beogradskom sajmu.

Predstavljene su mašine, sirovine, ali i finalni proizvodi. Prateći program podijeljen je u tri tematske cjeline - tehnologija štampe, grafički dizajn i reklamni materijal.

Ono što je posebna draž ovogodišnjeg sajma su noviteti. Tako se predstavila i firma koja je na našem tržištu godinu dana.

AteCe graphic products je kompanija iz Holandije. Od 1977. godine bave se proizvodnjom i distribucijom grafičkih materijala. U portfoliju su i vodeno-disperzivni lakovi, koji se proizvode već 20 godina i posjeduju sertifikate za indirektan kontakt sa hranom, kao i Nestle sertifikat.

- Što se tiče grafičkih boja, posjedujemo naše formulacije, koje prave određeni svjetski proizvođači boja, koji su pod patronažom naših tehnologa. Imamo Fogrine sertifikate, kao i Isega, koji dozvoljavaju upotrebnu naših materijala u prehrambenoj industriji - kaže za eKapiju Dragan Jaćović, koji je u grafičkoj tehnologiji već 24 godine.

Dodaje da svojim proizvodima zatvaraju cjelokupnu priču za ofsetnu štampu. Dileri su i Cron CTP osvetljivača za Evropsku uniju, kao i Blackwood ofsetnih ploča, koji imaju istog vlasnika.

- AteCe je prošle godine imao promet od 70 mil EUR. Istraživanja srpskog tržišta govore da je u ovom našem segmentu vrijednost tržišta od 15 mil EUR do 17 mil EUR - ističe Jaćović.

Dodaje da kada razvijate novi brend, kao što ova kompanija razvija Deutsche Druckfarben, mora da se vodi računa o kvalitetu, a ideja je da prvi nastup na tržištu bude na visokom nivou, kada je o ovome reč.

Poseduju lager od 70.000 m2 (70 fudbalskih terena), u kome je kvalitet proizvoda jednak za svaki dio Evrope. Sada se fokusiraju na tržište sjeverne Amerike i na istočno tržište. Kada je riječ o poslovanju, ono je poptuno digitalizovano i automatizovano.

Deutsche Druckfarben (Foto: Aleksandra Kekić)

Kompanija koja je osnovana u februaru ove godine jeste Pick & Go iz Beograda. Bave se ulugom servisa u svijetu štamparstva. Ovdje se svrstavaju solventni printeri, UV printeri, CNC mašine, CO2 laseri.

- Pružamo podršku proizvođačima i distributerima takve opreme. To je jedinstven primjer u regionu, jer je ova djelatnost obično u okviru kuće koja distribuira mašine. Od sajma očekujemo da ćemo napraviti saradnju sa velikim kompanijama. Trenutno imamo ugovore sa kompanijom Europapier Dunav, koja je domaćin ovogodišnje Grafime, i koja je od skoro počela da uvozi doradne mašine marke Flexa iz Italije. Radimo servis i za Igepu, koja ima distributerstvo Rolanda od prošle godine - kaže Elvis Trbonja, direktor firme.

Predstavljanje novih mašina

Branko Krekić, zamenik direktora i suvlasnik firme Symbol iz Subotice, koja već 25 godina izlaže na ovom sajmu, kaže da ovu priliku koriste za sastanke sa već poznatim kupcima i prikaz nove tehnologije i mašina:

- Firma Symbol je generalni zastupnik nekoliko svjetskih proizvođača u grafičkoj industriji. Uglavnom su to printeri ili pomoćne mašine za štampu velikog formata. Isto tako i industrijsku sito štampu. Ovdje smo predstavili digitalne mašine za štampu na tekstilu, koje su svjetski vrh u toj branši i digitalne mašine Fujifilm Acuity velikog formata, koje su jedinstvene po svojim mogućnostima i brzini štampe. Dodaje da su prvi put pokazali i softver, koji obuhvata i organizuje kompletnu proizvodnju u grafičkoj industriji, bilo da je riječ o ofsetnoj štampi, sito štampi ili digitalnoj štampi velikog formata. On objedinjuje sve segmente, od nabavke materijala, planiranja, kalukulacije, kao i odnose sa kupcima, ugovore. Prati proizvodnju i skraćuje vrijeme od narudžbine do isporuke i smanjuje mogućnost pravljena greške.

Kako je rekao Krekić, mali prostor, na kome ne mogu da predstave sve mašine, nadomjestili su kreativnim štandom.

Kreativni štand kompanije Symbol (Foto: Aleksandra Kekić)


Na štandu Sitotehnike predstavljeno je nekoliko tehnologija.

- Prva u nizu je kombinacija UV štampe flatbed sa CNC mašinom Suma. Tu ćemo raditi pravljene gotovog proizvoda. Štampaće se na kartonu pakovanje za flaše, sjeći na mašini i nakon toga dobiti krajni proizvod u koji ćemo staviti flašu vina, a na drugoj tehnologiji odštampati naljepnicu na flašu - pojasnio je direktor Marko Marinković.

Druga tehnologija koju su predstavili je UV tehnologija, koja može da štampa dvije različite rolne u isto vreme, recimo tapet paralelno sa magnetom i takođe može da štampa 3D tekstil. Ova tehnologija je na 3,2 metra širine.

- Treća tehnologija je mašina za izradu tapeta, koja može da štampa na zlatnim i srebrnim tapetama. Ekspandira tapet, pravi 3D strukturu, ali takođe i štampa punim cmikom, pa dobijamo sliku punu kolora - navodi Marinković.

Dodao je da su na štandu Epsona predstavili tehnologiju za štampu majica i dresova.

Kako se navodi u saopštenju Epsona, prikazali su najnovije proizvode iz domena štampe i demonstrirali na nesvakidašnji način upotrebu inkjet tehnologije pri izradi svakodnevnih predmeta.

- Pomoću inkjet štampača cijeli štand kompanije je pretvoren u stan opremljen od poda do plafona predmetima i dekoracijom koja je štampana na izloženim modelima, uz jasnu poruku kako trenutni portfolio Epson proizvoda može odgovoriti na najrazličitije zahtjeve u produkciji, od kreiranja unikata za potrebe startapova, do štampe velikog obima u industrijskom okruženju - navodi se.

Među novim modelima štampača na ovogodišnjem sajmu ističe se SureColor SC-F500, prvi 24-inčni štampač za sublimaciju boja, kao i ColorWorks C6000, visokokvalitetni i brzi štampač za etikete u boji. Tu su i SureColor 60610L, T5400M i F6300.

Poslovni pokloni i reklamni materijal


Kompanija Gama digital centar predstavila se direktnom štampom na drvetu, metalu, staklu; brendiranim reklamnim materijalom; laserskom gravurom, kao i štampom velikih formata i brendiranjem automobila.

Kao je rekla Bojana Jovanović, komercijalista, kompanije sve češće traže nešto drugačije za svoju prezentaciju:

- Ono što bismo izdvojili ove godine su magične maramice, koje se brendiraju u skladu sa firmom. Ima ih raznih namjena, od higijene ruku, za brisanje stakla, ekrana, do skidanja šminke. Nalaze se u plastičnom tenku, a pritiskom na dugme pokupe vodu iz tenka i same izađu kao vlažna maramica.

Magične maramice (Foto: Aleksandra Kekić)

Nikola Đukanović, vođa izvoza i uvoza u firmi Lastva iz Čačka rekao nam je da se ova kompanija pojavljuje na sajmu četvrti put zaredom. Svake godine izlaze sa novom ponudom. Poznati su kategoriji poslovne galanterije premijum poklona, gdje izlažu rokovnike i notese, koji mogu biti personalizovane za korporativne poklone i druge prezentacione primere.

- Radimo luksuzne varijante rokovnika, sa specijalnim materijalima za oblaganje korica, koji su atraktivni, interesnantih boja, od poslovnih do trendi varijanti, sa različitim vrstama dorade (kopča, lastiš, dodatak za olovku, za vizit karte i tako dalje). Štampa je moguća na bijelom ofsetnom papiru i kremastom papiru - objašnjava Đukanović.

Rade i planere, kao i pravoslavne kalendare u zlatotisku. U ponudi imaju i uvozni program, koji je baziran na kancelarijskim setovima, koji su veoma traženi kao poslovni pokloni.

- Imamo i luks kutije sa pićem, koje su se lijepo pokazale kao premijum pokloni za specijalne kupce ili partenere - dodao je.

U ovom momentu ugovaraju poslove sa već postojećim kupcima, koji očekuju novu ponudu, ali se trude i da se predstave novim klijentima.

Đorđe Stanković, direktor kompanije Car Foil Shop, kaže da su drugu godinu na sajmu i da planiraju i dalje da predstavljaju svoj program:

- Na sajmu smo izložili naš standardni program: folije za auto karoseriju, za štampu, za stakla, auto stakla, folije za enterijera. Pored toga smo izložili i UV mašine, police za odlaganje rolni i na tome je akcenat ove godine.

Aleksandra Kekić

Fotogalerija
Sajam Grafima 2019

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.