Izvor: Tanjug | Subota, 28.09.2019.| 09:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hrvatska vlada sa 33,7 mil EUR spašava Croatia Airlines od stečaja

Ilustracija (Foto: Faiz Zaki/shutterstock.com )
Hrvatska vlada odobrila je kompaniji Croatia Airlines (CA) 100 miliona kuna (13,5 mil EUR) iz budžetske rezerve, u okviru obezbjeđenja preduslova za dokapitalizaciju nacionalnog avio-prevoznika kroz stabilizaciju poslovanja.

Riječ je o sprovođenju prošlonedeljne vladine odluke, odnosno o uplati prvog dijela avansa u korist hrvatske nacionalne avio-kompanije, od ukupno 250 miliona kuna (33,7 mil EUR).

Preostali iznos planiran je u 2020. godini, prenosi Poslovni dnevnik.

- Nisam srećan ni zadovoljan kad do ovakvih situacija dođe, jer do tog trenutka niko mnogo ne propitkuje niti analizira, nego, kada dođemo u ovakvu situaciju, tada je po pravilu pet do 12, nerijetko čak 12 i pet - rekao je potpredsjednik vlade Hrvatske i ministar finansija Zdravko Marić, a prenosi agencija Hina.

Dodao je da je u slučaju CA poznata njegova velika uloga u turizmu i povezanosti Hrvatske sa inostranstvom, kao i da ta kompanija i hrvatske vazdušne luke imaju veliki potencijal.

Odluku o spasavanju CA dokapitalizacijom, hrvatska vlada tek treba da obrazloži Evropskoj komisiji, objavio je prošle nedelje Jutanji list, napominjući da bi bez dokapitalizacije ta vazduhoplovna kompanija za tri mjeseca otišla u stečaj.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.