NavMenu

Finska dječija bolnica uzor za gradnju Tiršove 2

Izvor: eKapija Petak, 27.09.2019. 14:20
Komentari
Podeli
(Foto: Beoinfo)
Nova dječija bolnica (New Children’s hospital) u Helsinkiju u Finskoj, izgrađena je 2018. godine po najsavremenijim standardima. To je bio razlog da je posjeti gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, kako bi se iskustva u izgradnji i radu ove ustanove primjenila u realizaciji projekta Tiršova 2.

Za ovu bolnicu Vlada Finske izdvojila je 186 mil EUR. Ona pruža zahtjevnu specijalizovanu zdravstvenu zaštitu djece i u potpunosti je posvećena njima i roditeljima.

Iskustva ove bolnice za izgradnju novih ustanova koriste i stručnjaci iz Ciriha i Kopenhagena.

Gradonačelnika je kroz bolnicu sproveo ljekar Peka Lahdein, koji je od 2012. godine radio na njenoj pripremi, upoznajući ga sa prostornim i tehnološkim kapacitetima kojima raspolaže.

– Finska je dobar primjer i zato je važno da je sledimo, jer je ona jedna od zemalja koje velike projekte rade racionalno i štedljivo – rekao je Radojičić.

Nova dječija bolnica u Helsinkiju koncipirana je na digitalnoj platformi, koja podrazumijeva olakšano kretanje pacijenata kroz bolnicu, tablete za pacijente u svakoj sobi, prelazak sa papira i olovke na digitalnu formu čuvanja podataka.

Gradonačelnik je istakao da mu je posjeta Helsinkiju dragoceno iskustvo, jer je svjestan odgovornosti koju nosi izgradnja nove dječije bolnice Tiršova.

- Želeo sam da dođem i da se upoznam sa ljudima koji su radili na projektu izgradnje ove bolnice i saznam koja su to dobra iskustva koja možemo slijediti, ali i da se upoznam sa problemima sa kojima su se susreli, kako bismo ih mi izbjegli. Imao sam priliku da obiđem cijelu bolnicu i ono što sam prvo zapazio jeste njen vrlo moderan izgled, a sa druge strane nije megalomanski i pacijenti se u njoj lako snalaze. Impresioniran sam racionalnim pristupom i sprovedenom digitalizacijom i to je ono što želim i što ću se potruditi da posjeduje Tiršova 2.


Radojičić je istakao da digitalna platforma omogućava pacijentima i njihovim porodicama brže i opširnije informacije o liječenju, kao i bolju komunikaciju sa osobljem bolnice. Time se smanjuje vrijeme čekanja, a ujedno se zaposlenima omogućava da rade efikasnije i produktivnije.

– Svjestan sam da je digitalizacija dug proces i da na njoj treba stalno raditi, ali je od izuzetne važnosti da Tiršova 2 radi u najsavremenijim uslovima. Upravo zbog takvog pristupa u ovoj bolnici mali pacijenti i njihove porodice brzo završavaju procedure, na kojima se u drugim bolnicama dugo čeka. Zanimljivo je da mališani dobijaju kao ID broj i lik crtanog junaka i na taj način osoblje prati njihov boravak – rekao je gradonačelnik Beograda.

Inače, bolnica u Helsinkiju se može pohvaliti uspjehom na svjetskom nivou kada je u pitanju dječija urologija. Među prvima u svijetu je po uspješnosti u oblasti transplatacije bubrega kod najmlađih pacijenata sa određenom urološkom anomalijom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Po treći put raspisan tender za idejno rješenje brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod

Autoceste FBiH raspisale su po treći put javni poziv za izradu idejnog rješenja i studije brze ceste Doboj Istok-Gračanica-Šićki Brod. Rok za pružanje usluga je šest mjeseci od dana dostavljanja garancije za uredno izvršenje ugovora, a cijena je ostala 350.000 KM bez PDV-a ili 409.500 sa PDV-om. Prva dva nedavno raspisana tendera su poništena, jedan zbog "dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.