NavMenu

BiH u decembru preuzima kontrolu neba od Srbije i Hrvatske - Ispunjene obaveze kadrovske i tehničke opremljenosti

Izvor: Radio Slobodna Evropa Petak, 27.09.2019. 10:50
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Faiz Zaki/shutterstock.com)Ilustracija
Sve je spremno da Bosna i Hercegovina 5. decembra ove godine preuzme kontrolu gornjeg dijela neba, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Igor Pejić, sekretar u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.

Gornji dio neba, iznad 10.000 metara nadmorske visine, od 1998. kontrolišu Srbija i Hrvatska.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine odobrilo je u julu Nacrt za pregovore za zaključivanje novih međudržavnih sporazuma sa susjednim zemljama, čime je omogućeno da se krene u realizaciju za kontrolu gornjeg dijela bosanskohercegovačkog neba.

Pejić navodi kako su u utorak i srijedu obavljeni razgovori sa Srbijom i Crnom Gorom koji se odnose na preuzimanje neba iznad BiH, a da će u narednom periodu to isto biti urađeno i sa Hrvatskom.

- Nakon tih razgovora se stječu uvjeti za zaključivanje međunarodnih sporazuma u redovnoj proceduri i mislimo da u ovom trenutku ne postoje okolnosti koje bi ukazivale na eventualne odgode datuma preuzimanja, a to je 5.12. - ističe Pejić.

Da je sve spremno za preuzimanje neba iznad BiH, potvrđuje za RSE i Rade Zucić, stručni suradnik za odnose s javnošću u Agenciji za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine.

- Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA) je sve svoje obaveze ispunila, a tu posebno ističem kadrovsku i tehničku opremljenost za preuzimanje kontrole u našem cjelokupnom zračnom prostoru. Također, BHANSA je zajedno sa drugim tijelima i institucijama uložila proteklih godina ogromne napore kako bi ovaj cilj bio ostvaren i sada sa punom sigurnošću možemo reći da će se taj povijesni za Bosnu i Hercegovinu dogoditi 5. decembra ove godine - kaže Zucić.


Bosna i Hercegovina je već godinama u procesu preuzimanja kontrole u vazdušnoj plovidbi iznad svog teritorija.

Od 1995. do 2014. godine nije imala ni kontrolu nad dijelom svog vazdušnog prostora do visine od približno 10.000 metara (32.500 stopa).

Taj posao su godinama obavljale susjedne zemlje Srbija i Hrvatska i za to vršile naplatu usluga.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.