Izvor: Capital | Petak, 27.09.2019.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Federalni preduzetnici će imati manji porez na plate veće od 650 KM

Ilustracija (Foto: vallter/shutterstock.com)
Ministar finansija Federacije BiH Jelka Milićević izjavila je u četvrtak, 26. septembra, da su u parlamentarnu proceduru upućena četiri zakonska akta, među kojima je najznačajniji zakon o porezu na dohodak koji predviđa da plate veće od 650 KM imaju manju stopu oporezivanja.

Miličević je rekla novinarima nakon sjednice Vlade FBiH da je zakon o porezu na dohodak važan jer se tiče svakog radnika, ali i drugih kategorija.

- Zakoni su upućeni u parlament, neki prije dvije godine, neki prije godinu i po. Zadatak nije bio nimalo lak. Trebalo je osloboditi privrednike, a istovremeno rasteretiti vanbudžetske fondove. Danas mogu reći da smo u periodu od dvije godine pratili šta se dešava kod poslodavaca, korisnika i šta se dešava sa prihodima. Ustanovili smo da imamo povećanje prihoda 7% godišnje - ukazala je Miličević.

Ona je istakla da poslodavci trenutno imaju trošak rada 45%, a da će sa novim amandmanima imati sniženje na 32%, dodavši da je pojednostavljen i sistem obračuna plata i da će od sada imati samo tri stope i tri doprinosa.

- Naš je uslov da nema ništa neoporezivo. Sve plate veće od 650 KM imaće manju stopu oporezivanja. Jednostavno je izračunati, ali i poreskim inspektorima iskontrolisati - rekla je Milićević.

Osnovna novina u Zakonu o porezu na dohodak je što su prije postojale tri stope poreza i to nulta za plate do 700 KM, 10% za plate od 700 do 1.500 KM i 20% na plate iznad 1.500 KM, sada će nulta stopa poreza na dohodak biti na plate do 800 KM, a 13% na ostale plate.

Kada su u pitanju porezni zakoni koji zahtijevaju primjenu od početka poreznog perioda, odnosno kalendarske godine, za početak njegove primjene utvrđen je rok 1. januara 2020. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.