NavMenu

Rimčeva firma za 48 sati privukla 2.000 ulagača i prikupila milion evra

Izvor: Indikator Petak, 27.09.2019. 08:59
Komentari
Podeli
Mate RimacMate Rimac
Firma hrvatskog preduzetnika Mate Rimca, Greyp Bikes, u srijedu, 25. septembra, je do kraja dana prikupila gotovo milion evra (7,4 miliona kuna) od zainteresiranih investitora preko javne ponude digitalnog tokena koju su lansirali u ponedjeljak.

Očekivali su dobre rezultate, rekao je Jutarnjem Filip Nendl, projektni menadžer u Greypu, ali nisu se nadali da će u prvih 48 sata od pokretanja kampanje, koja je novitet u Hrvatskoj, ali i u svijetu, već imati 2.000 ulagača, od kojih je polovica iz Hrvatske.

Veliki interes krije se u činjenici da novim investicijskim modelom, tzv. crowdinvestingom, dioničar u Rimčevoj firmi za proizvodnju električnih bicikala, u kojoj udio drži i Porsche (11%), može postati bilo ko i to za minimalni iznos ulaganja od 100 EUR.

Ulaganje se vodi preko njemačke platforme za izdavanje tokena Neufund koja koristi taj novi model (Equity Token Offering - ETO), odnosno, udjele u određenoj tvrtki prodaje preko blockchain tehnologije.

Budući da je berlinska platforma nedavno dobila odobrenje za rad od nadležnih regulatornih agencija u Lihtenštajnu i Njemačkoj, čime su postali prva zakonski regulirana blockchain platforma koja omogućuje investicije "običnom puku", Rimčeva tvrtka prva je u Hrvatskoj, ali i u svijetu, preko njih pokrenula kampanju javne ponude tokena.

Ulagači na platformi, objašnjava Nendl, ne moraju biti akreditirani niti imati brokera da bi ulagali, nego samo ostaviti svoje podatke. Nakon identifikacije, ulagač se predbilježi za kupnju tokena, nakon čega ostvaruje pravo na sudjelovanje u privatnoj prodaji koja traje 14 dana i u kojoj svi predbilježeni ulagači ostvaruju popust od 10%.


Javna prodaja tokena kreće tek ako u ovoj prvoj fazi pretprodaje greypovci ne prikupe 5 mil EUR, što je maksimalni iznos investicija koji su zacrtali. Čini to oko 10% tvrtke trenutno procijenjene na vrijednost od 45 mil EUR, odnosno na raspolaganju ulagačima je 30 dionica po cijeni od 161.870 EUR.

Za minimalni ulog od 100 EUR ulagač će dobiti oko 16 tokena jer je vrijednost jednog tokena 0,16187 EUR, a milion tokena predstavlja jednu dionicu, piše Jutarnji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.