Izvor: Nezavisne novine | Petak, 27.09.2019.| 07:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kod Visokog pronađeni tragovi civilizacija starijih od Rimljana

(Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Artefekti pronađeni u tunelima Ravne 3 kod Visokog tokom arheoloških istraživanja vršenih ove godine govore o kontinuiranoj ljudskoj aktivnosti u tim tunelima počevši od rimskog perioda, pa do kasnog srednjeg vijeka.

- A postoje i indikacije da smo otkrili i dosta starije civilizacije - rekla je terenski arheolog Fondacije Arheološki park: Bosanska piramida Sunca Amna Agić.

Kako je ispričala Agić, istraživanja u tunelima Ravne 3 počela su u februaru ove godine, prenose Nezavisne pozivajući se na portal Radio Sarajeva.

S obzirom na to da su tuneli Ravne 3 otkriveni u avgustu 2018. godine, tokom prvog ulaska otkriven je jedan prazan prostor unutar tih tunela, koji je nagnao tim Fondacije da se taj prostor detaljnije istraži, otkrila je Agić za pomenuti portal, navodeći da su dosadašnja istraživanja trajala sedam mjeseci.

- Tokom tog perioda mi smo ustvari otkrili antropogeno djelovanje unutar tunela Ravne 3. Naša istaživanja nastavljamo i u narednom periodu, kako bismo imali jasniju sliku o onome što se dešavalo u tunelima - rekla je Agić.

Kako je ispričala, pronađeni artefekti su veoma brojni i govore nam o kontinuiranoj ljudskoj aktivnosti u tim tunelima.

- Artefakte koje smo pronašli smo datirali u različite vremenske periode počevši od rimskog doba pa sve do kasnog srednjeg vijeka, a postoje i indikacije da smo otkrili i dosta starije civilizacije - otkrila je.

Kako je objasnila, na tragu su artefekata iz perioda mlađeg kamenog doba - neolita, a to znači da se na tom području boravilo još 5.500 godina prije nove ere.

Agić je dodala da je u BiH neolit trajao od 5500. do 2000. g. p. n. e. dodajući kako su arheolozi već ranije kod Visokog otkrili tragove postojanja neolitskih kultura.

Njeno prvo otkriće su bili ulomci srednjovjekovne posude koje su pronašli djelimično ukopane prilikom pregleda površine tunela na početku istaživanja.

- Nakon pregleda ulomaka, zaključili smo da smo pronašli dvije različite posude, te smo te ulomke uspjeli rekonstruisati, i tako dobili oblik i dimenzije posuda. Osjećaj je zaista bio izvanredan - rekla je Agić.

Njihova istraživanja potvrdio je i priznao Zavičajni muzej Visoko.

Prva izložba Agićeve o artefektima pronađenim u tunelima Ravne 3 u Visokom, što je kruna njihovog višemjesečnog rada, otvorena je 22. septembra.

Ovo je njena prva izložba ovog tipa, te se nada da će imati priliku da prezentuje ovu izložbu ne samo u Visokom, nego i širom Bosne i Hercegovine.

- Mi smo otvoreni za suradnju ko god nas pozove, mi ćemo se odazvati i pokazati naša otkrića. Svaka naredna naša istraživanja, pronalasci značajnijih artefakata, bit će predstavljeni na jedan ovakav način - rekla je arheolog Amna Agić za Radiosarajevo.ba.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.