Izvor: Večernje novosti | Petak, 27.09.2019.| 08:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Njemački Vorwerk kod Čačka počinje proizvodnju dijelova za Volkswagen, Audi, Volvo

Ilustracija (Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Nemačka kompanija Vorwerk i zvanično će početi serijsku proizvodnju autodijelova u narednih mjesec dana, u svom novoizgrađenom pogonu u Preljini, kod Čačka. Kako je ranije najavljivano, ova firma zaposliće u narednom periodu oko 1.000 ljudi, dok će, za početak, mjesta za proizvodnim linijama u Vorwerku biti za oko 300 Čačana.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da su realna očekivanja da će u narednih tridesetak dana početi proizvodnja i izvoz autodijelova za Volkswagen, Audi, BMW, Porsche, Bentley, Volvo... On, međutim, dodaje da šansu koju Čačak ima nakon otvaranja autoputa Miloš Veliki, tek treba da iskoristi. Osim privlačenja stranih investicija, i domaći privrednici će od ove investicije imati berićet.

- Postojeća industrijska zona u Konjevićima za domaće preduzetnike koja se prostire na 111 hektara već je u završnoj fazi. Tamo se stacioniralo dosta firmi u kojima ima oko 2.200 zaposlenih. Na tom prostoru već rade veliki izvoznici i proizvođači, među kojima su i naše domaće firme. Podsticaj, ali i infastruktura olični su u gasifikaciji, elektrifikaciji, snabdijeevanju optikom i svim onim što je neophodno da bi se ovakve domaće i strane fabrike razvijale, da bi mogli da prate sve trendove i tehnološki razvoj - rekao je prvi čovek Čačka.

- Trenutno na teritoriji grada imamo više od 600 gradilišta, nadam se da će se oni koji su otišli Ibarskom magistralom vratiti autoputem, a oni koji su ostali ovde da će naći svoju šansu u domaćim kompanijama, ali i u njemačkom Vorwerku.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.