NavMenu

EU želi klasifikovati ekološki održive proizvode i aktivnosti - Nova taksonomija do kraja 2021.

Izvor: Indikator Četvrtak, 26.09.2019. 14:57
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Romolo Tavani/shutterstock.com)Ilustracija
Ambasadori EU-a su u srijedu, 25. septembra, dali zeleno svjetlo prijedlogu prvog klasifikacijskog sistema na nivou cijele Evropske unije, ili "taksonomije", kako bi se preduzećima omogućilo da odrede koje se ekonomske aktivnosti mogu nazvati održivim.

EU poduzima korake za provedbu svoje strategije za finansiranje održivog rasta i prelaz na ekonomiju s niskim udjelom ugljika i resursnu efikasnost.

- Sudjelovanje privatnog sektora apsolutno je ključno za rješavanje problema klimatskih promjena - rekao je Mika Lintilä, finski ministar finansija.

Za postizanje održive tranzicije u ekonomiji potrebne su stotine milijardi eura ulaganja i očito nema potrebnog kapitala samo iz javnih budžeta. Da bi se pomoglo investitorima da doprinesu tranziciji, prvi važan korak je zajedničko razumijevanje što "održivo" znači.

Trenutno ne postoji zajednički sistem klasifikacije na nivou EU ili na globalnom nivou koji bi definirao što je ekološki održiva ekonomska aktivnost. Predložena uredba ima dva izazova: smanjiti fragmentaciju koja proizlazi iz tržišnih inicijativa i nacionalnih praksi; smanjiti "pranje zelenog", tj. praksa stavljanja na tržište finansijskih proizvoda kao "zelenih" ili "održivih" kada oni zapravo ne udovoljavaju osnovnim ekološkim standardima.

Kako je navedeno u stavu Vijeća, prijedlog identificira i definira šest okolišnih ciljeva EU: ublažavanje klimatskih promjena; prilagodba klimatskim promjenama; održivo korištenje i zaštita vodenih i morskih resursa; prelaz u cirkularnu ekonomiju, uključujući i recikliranje otpada; sprečavanje i kontrola zagađenja; i zaštita i obnova biološke raznolikosti i ekosistema.

Da bi se kvalificirale kao ekološki održive, ekonomske aktivnosti moraju ispunjavati sljedeće zahtjeve: da bitno doprinose barem jednom od šest navedenih ciljeva zaštite okoliša, ne štete značajno nijednom od okolišnih ciljeva; da se provode u skladu s minimalnim socijalnim i upravljačkim jamstvima; u skladu s posebnim tehničkim kriterijima odabira.

Na temelju toga Komisija bi tada imala zadatak utvrditi stvarnu klasifikaciju definiranjem "kriterija tehničkog odabira" za svaki relevantni okolišni cilj.

Zakonski bi kriteriji imali oblik delegiranih akata u pogledu sektorske klasifikacije ekonomskih aktivnosti.

Oni bi bili dopunjeni provedbenim aktima koji definiraju kvantitativne i kvalitativne pragove koje mora ispuniti ekonomska aktivnost da bi se mogla smatrati ekološkom održivom.

Prema stavu Vijeća, taksonomiju bi trebalo uspostaviti do kraja 2021. kako bi se osigurala njena puna primjena do kraja 2022.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.