Izvor: eKapija | Četvrtak, 26.09.2019.| 12:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Do kraja 2019. bez novih otpuštanja u Optima grupi

Rafinerija Brod
Optimizacija broja zaposlenih i troškova poslovanja, ni na koji način nije vezana za obustavu rada u Rafineriji nafte Brod, saopšteno je iz Optima grupe.

– Optimizacija je dio programa vezanog za povećanje efikasnosti rada, koja takođe obuhvata i aktivnosti u gasifikaciji Rafinerije nafte (usmjerene na smanjenje gubitka na naftnim derivatima zbog sopstvene potrošnje), te projekat proizvodnje solarne energije (usmjeren na smanjenje količine električne energije, koja se kupuje na tržištu, a koju već duži period prati kontinuirani rast cijena) – saopštili su iz Rafinerije.

Optimizacija radnih resursa koja je vezana za tehnološke viškove u Rafineriji nafte, kažu, slijedi iste principe kao i u slučaju drugih rafinerija nafte u Evropi (jedinični troškovi proizvodnje po toni krajnjeg proizvoda – naftnih derivata).

– Dodatna otpuštanja nisu planirana do kraja ove godine. Dalje smanjenje moguće je u slučaju realizacije tehničkih mjera, izmjene režima opsluživanja opreme, te organizacione strukture preduzeća. Sve to će se, naravno, odvijati uz poštovanje svih normi i propisa vezanih za rad i održavanje proizvodnih objekata ove vrste – navode u Optima grupi.

Rješenje vezano za pokretanje Rafinerije nafte biće doneseno nakon dobijenih rezultata istrage o uzrocima havarije, koja je u nadležnosti istražnih organa Republike Srpske, i koja je još u toku.

– Suvišno je naglasiti da rukovodstvo Nestro grupacije sa velikim nestrpljenjem očekuje njen konačni ishod. Rafinerija nafte je sa svoje strane izvršila sve potrebne radove na demontaži oštećene opreme i inženjerskih sistema, a takođe je formiran budžet i vremenski raspored remontnih radova, koji su potrebni za pokretanje rada preduzeća – istaknuto je u saopštenju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.