Izvor: Beta | Četvrtak, 26.09.2019.| 09:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija mogle bi da formiraju "mali Šengen"

Zorana Mihajlović (Foto: Youtube screenshot)
Strategija zajedničkog ekonomskog razvoja, odnosno formiranje takozvanog "malog Šengena", biće početkom oktobra u Beogradu jedna od tema razgovora sa čelnicima Albanije i Sjeverne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom, saopštio je kabinet potpredsjednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović.

- Svaka od zemalja Zapadnog Balkana je mala za privlačenje globalnih investitora, bez kojih nije moguće obezbjediti konstantan ekonomski rast. Ali, zajedno možemo da budemo konkurentniji, kako prema EU, tako i prema drugim svjetskim tržištima - kazala je Mihajlović i apelovala na zemlje Zapadnog Balkana da naprave strategiju zajedničkog ekonomskog razvoja.

Ona je poručila da treba ukinuti sve unutrašnje carinske i granične barijere za transport roba i usluga između Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije.

- U tome možemo da imamo podršku i Transportne zajednice, čije je sjedište nedavno otvoreno u Beogradu - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da bi bilo dobro i da sve zemlje Zapadnog Balkana usaglase infrastrukturnu politiku.

- Možda bi prvi korak u tom pravcu mogao da bude formiranje regionalne mreže punjača za električna vozila- navela je Mihajlović i predložila i jedinstvenu naplatu putarine na autoputevima regiona.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.