Izvor: eKapija | Četvrtak, 26.09.2019.| 10:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

OTP grupa i zvanično kupila Societe Generale banku u Srbiji

OTP Grupa objavila je da je uspešno završena procedura kupovine banke Societe Generale Srbija. Banka nastavlja da posluje pod novim imenom - OTP banka Srbija AD Beograd, dok će Societe Generale Osiguranje promijeniti ime u OTP Osiguranje ADO Beograd, a Sogelease u OTP Leasing Srbija d.o.o.

Nakon uspješno sprovedene transakcije, OTP Grupa, koja je takođe vlasnik i Vojvođanske banke, nastavlja da jača svoju tržišnu poziciju u Srbiji, a spajanje ove dvije banke rezultiraće stvaranjem vodeće bankarske institucije na srpskom tržištu po visini aktive, broju ekspozitura i portfoliju kredita i depozita. U narednom periodu, glavni fokus obje članice OTP Grupe biće održavanje najvišeg kvaliteta usluga u radu sa klijentima i uspješna implementacija procesa integracije.

U ovom trenutku, klijenti banke Societe Generale Srbija, od sada OTP banke Srbija, ne moraju da preduzmu nikakve korake u vezi sa promjenom vlasništva, a u budućnosti će svi klijenti biti pravovremeno obavješteni o ključnim fazama spajanja dvije banke.

- Societe Generale uspešno posluje više od 40 godina u Srbiji. Kao jedna od najinovativnijih banaka na tržištu postala je dragocjen član OTP Grupe. Ovom transakcijom potvrđujemo ne samo ozbiljnu i dugoročnu posvećenost bankarskom tržištu Srbije, već i pokazujemo da OTP Grupa posluje na čvrstim temeljima, da je dobro kapitalizovana, ima izvanrednu likvidnost, a rukovodstvo je posvećeno jačanju regionalnog prisustva - izjavio je Laslo Volf, zamjenik generalnog direktora OTP banke u Mađarskoj i predsjednik Upravnog odbora OTP banke Srbija AD Beograd, dodavši da je ovo važna prekretnica za razvoj bankarske grupe u Srbiji.

Proces integracije OTP banke Srbija i Vojvođanske banke počinje sada i planirano je da se realizuje do 2021. godine. Do završetka integracije, ove dve banke će poslovati kao zasebna pravna lica, ali od sada njihovi klijenti mogu da koriste široku mrežu od više od 300 bankomata obe banke za podizanje gotovine bez naknade debitnim karticama.

Inače, ugovor o planiranju prodaje Societe Generale banke u Srbiji OTP grupi potpisan je u decembru prošle godine, ali se čekalo odobrenje Narodne banke Srbije i antimonopolske komisije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.