Izvor: biznisinfo.ba | Četvrtak, 26.09.2019.| 15:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mazaya Consulting Engineers iz UAE želi graditi bihaćki aerodrom

Idejno rješenje kompanije Mazaya Consulting Engineers
Predstavnici kompanije Mazaya Consulting Engineers iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u srijedu, 25. septembra, su svoj projekat Aerodroma u Bihaću predstavili vlastima Unsko-sanskog kantona.

Godinu dana radili su na studiji potencijala ovog aerodroma, a iako idejno rješenje projekta već postoji, oni su prezentovali i vlastito.

Tri su moguće varijante finansiranja projekta. Prva od njih je projekat javno-privatnog partnerstva, druga zajednički poduhvat sa Javnim preduzećem Aerodrom Bihać a treća privatizacija aerodroma u cjelosti.

Kako je nakon sastanka izjavio premijer ovog kantona Mustafa Ružnić, aerodrom Golubić samo je jedan od projekata za koje je ova kompanija zainteresovanova, a u Unsko-sanski kanton spremni su uložiti 500 mil EUR. U toku svog boravka u BiH obići će stoga i druge općine USK.

Kako su istakli prestavnici kompanije, Unsko-sanski kanton su izabrali iz dva razloga.

– Sa jedne strane ovdje ima puno potencijala i prirodnih ljepota a sa druge veoma je slaba povezanost ovog dijela države sa ostatkom države i svijeta – kazao je Saeed Matar Al Romaithi, direktor grupacije Mazaya consulting engineers.

Podsjetimo, potrebna sredstva za izgradnju aerodroma Golubić su 100 mil KM a do sada je prikupljeno 8 miliona, tako da vlasti nastavljaju razgovore sa svim potencijalnim investitorima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.