Izvor: Capital | Četvrtak, 26.09.2019.| 15:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uspjeh domaće privrede - Tešanjski Madi izvezao prve količine pilećeg mesa za EU

(Foto: David Tadevosian/shutterstock.com )
Mesna industrija Madi iz Tešnja u srijedu, 25. oktobra, je izvezla prve količine pilećeg mesa u Evropsku uniju što je rezultat višegodišnjih napora nadležnih da mesne industrije iz Bosne i Hercegovine svoje proizvode plasiraju na tržište Evropske unije.

Ovo je istorijski uspjeh za privredu u Bosni i Hercegovini, a posebno za Koordinaciju Udruženja peradara-živinara u Bosni i Hercegovini koja je od 2012. godine kontinuirano u saradnji s Uredom za veterinarstvo BiH i ministrom vanjskih poslova Mirkom Šarovićem radila na uspostavi i regulisanju svih pravila kao i ispunjenju strogih zahtjeva Evropske unije za izvoz pilećeg mesa.

U razgovoru za Klix.ba izvršni direktor Madija i predsjednik Koordinacije Udruženja peradara-živinara u Bosni i Hercegovini Edin Jabandžić je kazao kako je iz BiH u Njemačku u srijedu otišao prvi kamion proizvoda Madi koji će se naći na policama trgovina.

- Nakon gotovo četiri mjeseca analiza, priprema, usaglašavanja propisa i ispunjenja drugih obaveza danas smo prvi izvezli pileće meso na prostor Evropske unije. Imam veliku potrebu da se zahvalim Mirku Šaroviću, ministru vanjskih poslova, koji je glasno zastupa interese ekonomije i privrede BiH, ali i Uredu veterinarstva BiH i nekolicini nas iz Koordinacije peradara-živinara BiH koji smo od 2012. godine radili na svemu ovome. Ovo je kruna rada i konkretan rezultat kada znamo da će svako u Njemačkoj sutra moći kupiti pileće meso iz BiH - kazao je Jabandžić.

Dodao je kako Bosna i Hercegovine nije ograničena količinama mesa koje može izvesti, a da će već naredne sedmice održati sastanke s kupcima kako bi razgovarali o kvaliteti mesa i poredili s drugim na tržištu EU.

Istakao je kako mirno očekuju rezultate jer se radi o mesu koje će sigurno zadovoljiti kvalitete koji su neophodni EU.

Takođe, velika prednost naših mesnih industrija je GMO free meso i halal ceritifikat.

- To su dvije stvari u kojima imamo prednost u odnosu na druge države. Ne treba se zanositi i očekivati da će nas neko dočekati raširenih ruku i da će Poljaci kao proizvođači najvećih količina pilećeg mesa u EU aplaudirati, ali dobili smo šansu i sve prilike moramo iskoristiti i na kraju unovčiti naš trud - dodao je Jabandžić.

Podsjetimo, dozvolu za izvoz pilećeg mesa na prostor Evropske unije dobile su ukupno četiri mesne industrije i to: Madi Tešanj, Argeta, Ovako i Brovis.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.