NavMenu

Problemi tekstilne industrije BiH zbog neuređene carinske kontrole: Granicu prolaze i nelogične uvozne fakture

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 12.10.2009. 08:16
Komentari
Podeli

Niska fakturna cijena robe iz Kine po kojoj ju je nemoguće proizvesti, te deklarisanje tekstilne robe u kilogramima umjesto u metrima ili komadima neki su od problema s kojima se suočava tekstilna industrija BiH.

Aleksandra Bijelić, sekretar Udruženja tekstila kože i obuće pri Privrednoj komori RS, kaže da je od strane proizvođača bilo pritužbi na nelogično deklarisanje i fakturisanje robe iz uvoza, ali da oni tu ne mogu ništa jer je to stvar kontrolnih organa.

"Proizvođači iz našeg udruženja su se žalili na takve stvari, da se, recimo, roba deklariše u kilogramima umjesto komadima, ili na izuzetno niske fakturne cijene, ali mi tu ništa ne možemo", kaže Bijelićeva i dodaje da je to samo jedan u nizu problema koji prate proizvođače tekstila kože i obuće i oko 10.000 zaposlenih u ovoj branši.

Naime, carinska stopa za gotov kineski proizvod je 15 %, dok je za repromaterijal po kojem se u većini slučajeva deklariše roba iz Kine od nula do 10 %. Za razliku od zemalja EU, gdje poslije carinjenja roba dobija odgovarajući certifikat, to u BiH nije slučaj jer je kvalitet očajan i nigdje ne može da prođe, slažu se predstavnici tekstilne industrije.

Prema riječima Amira Međića, sekretara Udruženja tekstila kože i obuće BiH, bez obzira na to što s proizvodnjom iz BiH ne možemo podmiriti domaće potrebe, nelojalna konkurencija, pored nebrige vlasti, jedan je od glavnih problema tekstilne industrije.

"Problem je niska fakturna cijena koju uvoznici iz Kine prijavljuju, prvenstveno tekstila, tako da se carina plaća na fakturu na kojoj je često nerealno niska cijena, a s tom cijenom dolaze u povlašten položaj u odnosu na domaću proizvodnju i stvara se nelojalna konkurencija na tržištu bez obzira na kvalitet te robe koji je očajan u odnosu na domaći", kaže Međić.

On naglašava da prozivođači na to ne mogu uticati jer je to stvar onoga koji kreira poslovni ambijent, te da je tome teško ući u kraj jer se u suštini legalno uvozi.

"Kinezi su tekstilnu industriju toliko liberalizovali i cilj im je da sa svojim proizvodima preplave svijet, međutim, treba se ugledati na zemlje iz EU koje ne dozvoljavaju da se to uvozi tek tako", kaže Međić.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kaže da je fakturna cijena osnova za izračunavanje carinske stope, navodeći da nije moguće pregledati svaku pošiljku.

"Ukoliko primijetimo da je fakturna cijena nelogična, otvaramo tovar i preduzimamo potrebne mjere. Bilo je slučajeva da je zapljenjivana roba porijeklom iz Kine upravo zbog niske fakturne cijene, recimo patika nike ili druge robe renomiranog proizvođača", kaže Kovačević.

On naglašava da je u prvih devet mjeseci ove godine u BiH uvezena roba porijeklom iz Kine u vrijednosti oko 425 miliona KM, dok je direktno iz Kine uvezena roba u vrijednosti oko 152 miliona KM.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.