Izvor: eKapija | Srijeda, 25.09.2019.| 10:27
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kreće izgradnja pumpnog sistema u Sarajevu - Unioninvest i Deling izvode radove vrijedne 5,5 mil EUR

Ilustracija (Foto: Marco Saracco/shutterstock.com)
Direktori KJKP ViK Enver Hadžiahmetović, firmi Unioninvest i Deling Mirza Hadžibegić i Omer Delalić i ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, Srđan Mandić, u utorak, 24. septembra, potpisali ugovor vrijedan 5,5 mil EUR, koji u prvoj fazi predviđa promjenu kompletnog pumpnog sistema.

Ovim ugovorom, kredit iz prve tranše Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja iznosi 10 mil EUR, utrošiće se na rekonstrukciju elektro-energetskog sistema, pumpnih stanica i elektro-mašinskih postrojenja na Bačevu, Stupu i Centru.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto, menadžment ViK-a, predstavnici izvođača radova, nadzornog organa, saopšteno je iz ViK-a.

Srđan Mandić, ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo je između ostalog istakao, da su ostvareni veliki pomaci kad se govori o realizaciji kredita EBRD-a.

- To je za ovo ministarstvo najvažniji projekat a siguran sam i za Vladu. Danas zvanično počinje dugoočekivana realizacija EBRD-a kredita, ovo je prva faza. Vrlo brzo kreće potpisivanje novog tendera za rekonstrukciju drugih trasa vodovodne i kanalizacione mreže. Nadam se, da ćemo se moći pohvaliti, da imamo jedan od najsavremenijih vodovodnih sistema u ovom dijelu Evrope - dodao je Mandić.

Enver Hadžiahmetović, direktor KJKP ViK je istakao da je ovaj projekat najzančajniji za ovo preduzeće.

- Ovo je zaista jako dobar početak. Nakon tri mjeseca rada, krenuli smo na taj put, od kojeg očekujemo, da će biti dobar i uspješan. Već smo obavili razgovore sa izvođačima i nadzorom i mislim da će ovo biti jedna dobra priča u narednih nekoliko godina.

Izvođač radova je konzorcijum Unioninvest i Deling, a IPSA Institut je nadzorni organ. Također, krenuće se i u obnovu nekih dionica vodovodne mreže koje su definisane kao najkritičnije.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.