Izvor: B92 | Srijeda, 25.09.2019.| 09:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Facebook ulaže u razvoj pametnih naočara i narukvica koje čitaju misli

Ilustracija (Foto: whiteMocca/shutterstock.com)
Facebook je kupio CTRL-labs startap koji razvija narukvicu koja može da čita misli korisnika i da ih koristi za kontrolu računara i drugih uređaja.

Projekat pametne narukvice je vrijedan između 500 miliona i milijardu dolara.

Amrički mediji se pitaju šta Facebook planira da uradi sa CTRL-labs tehnologijom. Jedna od posljednjih prepreka za pravljenje pametnih uređaja manjim, nosivim naočarima i narukvicama je činjenica da ljudi i dalje sa uživanjem mogu da komuniciraju i upravljaju gedžetima.

- Dodir prstom po ekranu i softverskoj tastaturi pametnog telefona djeluje sasvim u redu - navode američki mediji. Međutim, nekoliko kompanija poput Fejsbuka ima namjeru da pametne naočare na kraju budu zamjena za telefone i tablete.

Upravo projektom "CTRL-Labsa" se može objasniti zašto Facebook želi da uloži gotovo milijardu dolara u uređaj koji može da čita misli.

Uređaj, koji bi mogao biti integrisan u nešto tako suptilno kao pametni sat, detektuje električne signale koji se šalju iz mozga, kroz kičmenu moždinu i na kraju kroz ruke i prste. On im govori šta da rade mišem, tastaturom ili čak ekranom osjetljivim na dodir. Ti se signali presreću, dekodiraju i zatim prevode u komande koje uređaj može razumjeti, tako da sve što treba da uradite jeste da razmišljate o kucanju da biste poslali poruku.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.