Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 25.09.2019.| 11:58
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Putevi RS ne znaju gdje će uložiti 100 mil EUR - Čeka se zvanično odobrenje kredita za detaljan plan rekonstrukcije saobraćajnica

(Foto: Bertold Werkmann/shutterstock.com)
Republika Srpska, odnosno JP Putevi Republike Srpske, zadužiće se 100 mil EUR za rehabilitaciju i rekonstrukciju magistralnih i regionalnih puteva i putnih objekata u Srpskoj, međutim problem je što još nije poznato koji će sve putni pravci biti rekonstruisani.

Na konkretno postavljena pitanja Putevima RS koji će putni pravci biti rekonstruisani pomenutim kreditom i šta je trenutno prioritet kada je u pitanju rehabilitacija i rekonstrukcija magistralnih i regionalnih puteva u Srpskoj, Nezavisne nisu dobile odgovor.

- Nakon prihvatanja inicijative od strane Savjeta ministara BiH, radi zaključivanja sporazuma o zajmu između BiH i Svjetske banke, obavještavamo vas da se radi o izuzetno složenoj proceduri koja ima više faza - rekli su Nezavisnim iz ovog javnog preduzeća, dodajući da će konkretnije informacije moći dati nakon zvaničnog odobravanja navedenog aranžmana.

- Ako neko javno preduzeće ili bilo koja javna institucija uzima kredit, mora se znati gdje će ta sredstva biti utrošena, osim jedino ako se ne želi znati, i onda oni sa tim sredstvima mogu ići na pokrivanje nekih dugova, a ne za nova ulaganja i poboljšanje puteva. U suštini ne bi trebalo da se novac uzima ako se ne zna zašto se taj novac uzima - rekao je za Nezavisne Predrag Duduković, ekonomski analitičar.

Dodao je da kreditori kada daju sredstva obično traže projekte, gdje će ta sredstva biti uložena i da li će taj novac moći vratiti.

- Što se tiče državnih institucija i preduzeća, tu je situacija malo drugačija jer ipak država stoji iza toga i veća je vjerovatnoća da će taj kredit biti vraćen - objasnio je Duduković.

U suštini, Putevi RS i Ministarstvo saobraćaja i veza RS zatražili su, i vrlo vjerovatno će im biti odobren, kredit od 100 mil EUR, a još ne znaju za šta konkretno, odnosno šta će se raditi s tim kreditom.

- U toku je definisanje programa koji će se finansirati iz ovih sredstava, a na kojima zajedno rade ovo ministarstvo, Putevi Srpske i Svjetska banka. Osnova za donošenje programa su strateški dokumenti razvoja putne infrastrukture i bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj - rekli su Nezavisnim u Ministarstvu saobraćaja i veza RS, dodajući da je cilj ovog projekta vrijednog 100 mil EUR da se ulaganjem u izgradnju, modernizaciju i rekonstrukciju puteva i putnih objekata radi na poboljšanju kvaliteta magistralne i regionalne putne mreže Srpske.

Prema nezvaničnim informacijama, pregovori o kreditu su u završnoj fazi i ostalo je još samo da se sprovede neophodna procedura u Savjetu ministara BiH i parlamentu BiH. U prilog tome ide i izjava Neđe Trninića, ministra saobraćaja i veza Republike Srpske, iz marta ove godine kada je rekao da se vode pregovori sa Svjetskom bankom o kreditu te da su strateškim dokumentima Republike Srpske definisani prioriteti o izgradnji i da su na toj listi pravci Foča-Šćepan polje, Foča-Tjentište, Banjaluka-Bronzani Majdan-granica entiteta, Kotor Varoš-Mitrovići, Podgradci-Mrakovica i Mlječanica-Mrakovica.

Podsjećanja radi, Savjet ministara BiH na posljednjoj sjednici prihvatio je inicijativu Ministarstva finansija i trezora i imenovao delegaciju za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o zajmu između BiH i Svjetske banke za projekat rehabilitacije puteva u Republici Srpskoj.

- Predloženom inicijativom predviđeno je kreditno zaduženje kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj u iznosu od 100 mil EUR s alokacijom na Republiku Srpsku - saopšteno je tada iz Savjeta ministara BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.