NavMenu

Kod Vršca otvoren vjetropark Košava 1 - U planu novi kod Sombora, najveći u Evropi

Izvor: eKapija Srijeda, 25.09.2019. 08:19
Komentari
Podeli
Ticijano Đovaneti i Aleksandar AntićTicijano Đovaneti i Aleksandar Antić
U Izbištu kod Vršca u utorak, 24. septembra, je svečano otvoren vjetropark Košava 1, treći po redu i najveći vjetropark u Srbiji kompanije MK Fintel Wind, poslije vjetroparka Kula kod Kule i La Piccolina u blizini Vršca.

Košava 1, ukupne snage 69 MW, sa 20 vjetrogeneratora, koja je počela da se gradi prije dvije godine, snabdijevaće električnom energijom 45.000 domaćinstava, a investicija je vrijedna 118 mil EUR.

Kako je istakao Ticijano Đovaneti, izvršni direktor kompanije, započeta je i druga faza projekta, Košava 2, koja podrazumijeva izgradnju još 15 vjetroturbina.

Prema njegovim riječima, projekti obnovljivih izvora energije nisu važni samo u kontekstu borbe protiv klimatskih promjena, već su dobri i za ekonomiju jer donose velike investicije i na stotine novih poslova.

Đovaneti je naveo da su feed-in tarife omogućile izgradnju Košave 1, istakavši da budućim projektima kompanije više neće biti potrebni podsticaji.

On je najavio i izgradnju još jednog vjetroparka u Srbiji, u blizini Sombora, najvećeg u Evropi.

Novi projekat će, prema riječima ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića, započeti za 2 do 3 godine, imaće instalisanu snagu od 600 MW i biće konkurentan elektranama na gas i ugalj, a na mrežu će biti stavljen za oko 5 do 6 godina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.