NavMenu

Prvi put u KCUS-u uspješno urađena autotransplantacija srca

Izvor: Klix Utorak, 24.09.2019. 11:17
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com)Ilustracija
Pedesetpetogodišnjem Sabriji Hasanoviću iz Sarajeva pružena je nova prilika za život, nakon što mu je urađena kompleksna operacija srca na Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS.

Riječ je o tehnici koja je prvi put primjenjena u KCUS-u. Sabrija je srčani bolesnik već 25 godina, a stanje se u protekle dvije godine znatno pogoršalo, zbog čega nije mogao samostalno napraviti više od tri koraka.

- Moje tegobe su bile višestruke, a osim srčanih poteškoća imao sam i moždani udar. Oporavak nakon udara trajao je dvije godine, što su mi otežavali i srčani problemi. Imao sam pomoć i podršku porodice, bez kojih sigurno ne bih mogao sve to podnijeti. Danas sam, zahvaljujući Bogu i dobrim ljudima, stručnim ljekarima Kliničkog centra u Sarajevu, potpuno drugi čovjek. Tek nakon što sam operisan uviđam koliko sam zapravo bio bolestan - govori Sabrija.

Naglašava da je insistirao na objavi ove priče isključivo kako bi svima koji imaju srčane poteškoće sa kojima se on suočavao poručio da ne oklijevaju i odluče se za operaciju.

- U KCUS-u rade stručni ljekari koji znaju svoj posao i prema pacijentima se odnose kao prijatelji. Raduje me da sam operisan u svom gradu i svojoj zemlji, jer bi me izmještanje na liječenje u neku drugu državu i odvajanje od porodice strašno pogodilo i nisam siguran da bih to ovako dobro podnio - kazao je.

Prema riječima šefa Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS, doc. dr Nermira Granova kod pacijenta je primijenjena veoma zahtjevna tehnika, koja je u svakoj etapi operacije puna izazova, a razvijena je kako bi se savladali aspekti nepovoljnog anatomskog položaja stražnjih struktura srca i nepristupačnog operativnog pristupa.

- Pacijent Hasanović javio se na Kliniku za kardiovaskularnu hirurgiju KCUS nakon što je ostao bez glasa, sa uznapredovalom formom strukturne bolesti srca. Osim primarne bolesti, u toku dijagnostičke obrade ustanovljena je i ishemijska bolest srca. Iako je od rane mladosti bio upoznat da ima bolesno srce, on je prilagođavajući stil života, potiskujući tegobe i zanemarujući simptome, dugi niz godina odlagao operativno liječenje. Prije deset godina je uslijed embolizacije desne karotidne arterije, preležao i težak moždani udar, nakon kojeg se dugo oporavljao. Gigantske pretkomore, nastale uslijed dugotrajne bolesti srčanih zalistaka su vršile kompresiju na pluća i ostale strukture u grudnom košu, izazivajući kod Sabrije hronično stanje teške srčane i respiratorne insuficijencije. Nakon sprovedene dijagnostike i pažljivog planiranja, izveli smo kombinovanu operaciju strukturne i ishemijske bolesti srca, koja je uključivala tehniku eksplantacije srca, ex vivo resekcije i rekonstrukcije srca, zamjenu i reparaciju oštećenih zalistaka, reimplantaciju srca, odnosno autotransplantaciju srca, a potom i revaskularizaciju srca - pojasnio je doc. dr Granov.


Generalna direktorica KCUS, prof. dr Sebija Izetbegović navela je da se ova operativna tehnika veoma rijetko izvodi, te da je "KCUS još jednom potvrdio vodeću ulogu u zdravstvu u BiH".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.