Izvor: eKapija | Utorak, 24.09.2019.| 08:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za rekonstrukciju HE Perućica 33 mil EUR - Uskoro raspisivanje tendera za građevinski dio radova

Ilustracija (Foto: Sky Light Pictures/shutterstock.com)
Elektroprivreda Crne Gore potpisala je ugovor sa Njemačkom razvojnom bankom KfW za projekat rekonstrukcije i modernizacije Hidroelektrane Perućica. Ugovor vrijedan 33 mil EUR potpisali su izvršni direktor EPCG Igor Noveljić i Bodo Šmiling, glavni menadžer projekata KfW-a.

- Elektroprivreda Crne Gore je prošle godine započela veliki petogodišnji ciklus investicija čija je implementacija u toku. Rekonstrukcijom i modernizacijom postojećih objekata omogućićemo stabilan rad i produženje radnog vijeka elektrana, a uvođenjem naprednih tehnologija i savremenih informacionih sistema upravljanja obezbjediće se njihova automatizacija u cjelini i stvoriti mogućnosti pružanja sistemskih i pomoćnih usluga kako za elektro energetski sistem Crne Gore, tako i na regionalnom tržištu. Naše opredjeljenje je, takođe, prema obnovljivim izvorima energije, u tom smislu planirana je izgradnja solarne i vjetroelektrane. Takođe, ugradnja osmog agregata u hidroelektrani Perućica predstavljaće značajnu novu količinu proizvedene energije. Zahvaljujem timu iz KfW-a koji su nam pružili stručnu i tehničku pomoć da dođemo do izuzetno povoljnog aranžmana za Crnu Goru - rekao je Igor Noveljić, izvršni direktor EPCG.

Za KfW potpisivanje ovog ugovora predstavlja nastavak uspješne saradnje sa EPCG.

- Danas nastavljamo uspješnu saradnju u cilju podrške Crnoj Gori u obezbjeđivanju pouzdanog snabdijevanja energijom iz obnovljivih izvora i smanjenju emisije štetnih gasova. KfW i EPCG potpisale su ugovor vrijedan 33 mil EUR koji je dio novog KfW programa "Ozelenjavanje javne infrastrukture" (Greening Public Infrastructure) za koji je KfW za Crnu Goru obezbjedio 80 mil EUR povoljnih, subvencionisanih zajmova - naveo je Bodo Šmiling, glavni menadžer projektaa.

Druga faza rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica obuhvata rekonstrukciju i modernizaciju hidromašinske i elektro opreme agregata A5, A6 i A7, hidromehaničke opreme zatvaračnica, opreme za hidrološko-hidraulička merenja, ugradnju integralnog informacionog sistema na nivou elektrane, rekonstrukciju i modernizaciju građevinskih objekata sistema - sanaciju i nadvišenje kanala Opačica i rekonstrukciju kanala Moštanica.

Direktor direkcije za razvoj u EPCG, Ivan Mrvaljević, naveo je da će tender za građevinski deo biti objavljen tokom oktobra ili novembra, a početak radova očekuje se na proljeće 2020. Tender za cjelokupan elektro-mašinski dio predviđeno je da bude raspisan početkom 2020. godine, a početak radova planiran je za početak jeseni 2020. godine.

Mrvaljević je najavio i projekat ugradnje osmog agregata.

- Dio sredstava u iznosu od oko 700.000 EUR iz ovog kreditnog aranžmana kredita KfW biće opredeljen za izradu projektne i tenderske dokumentacije za izbor isporučioca opreme i izvođača radova za agregat A8 nominalne snage od 58,5MW, čijom ugradnjom će se uvećati instalirana snaga elektrane sa 307 MW na 365,5 MW. Vrijednost ovog projekta je procijenjena na oko 23 mil EUR.

Crnogorska ministarka ekonomije Dragica Sekulić iskazala je svoje zadovoljstvo što će hidroelektrana Perućica svoj 60. rođendan naredne godine proslaviti u velikim radovima.

- Posebno me raduje što će nam ovaj povoljni kreditni aranžman sa Njemačkom razvojnom bankom omogućiti i preduslove za ugradnju osmog agregata u hidroelektranu Perućica. Uvijek nas raduje kad se povećava kapacitet postojećih hidroelektrana koji nemaju uticaja na životnu sredinu. Snaga 60MW je kapacitet skoro jednog proizvodnog objekta, to je draž starih elektrana, na koje smo ponosni i na kojima nam mogu zavidjeti i mnogo razvijenije zemlje - istakla je Sekulić, navodi se na sajtu Elektroprivrede Crne Gore.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.