Izvor: Radio 021 | Utorak, 24.09.2019.| 08:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Facebook kupio izraelsku firmu koja pravi botove

Tehnološki gigant Facebook kupio je izraelski startap Servicefriend, objavio je finansijski list TheMarker, pozivajući se na jednog od investitora u kompaniji.

Oni, međutim, nisu htjeli da otkriju po kojoj cijeni su preuzeli tu kompaniju.

Startap, koji su 2015. osnovali Šahar Ben Ami i Ido Arad, "pravi" botove koji razgovaraju i komuniciraju sa klijentima pisanjem poruka, koristeći vještačku inteligenciju. Ova napredna tehnologija, takođe, omogućava ljudima da preuzmu komunikaciju kada botovi ne znaju kako da se izbore sa situacijom, a da klijenti nikada ne otkriju da li su poruke potpuno, djelimično ili uopšte pisali ljudi, prenosi portal B92.

Koliko su dobro napravljeni botovi vidi se po tome što su u nekim slučajevima roboti nadmašili ljude u pogledu zadovoljstva kupaca za više od 20%, piše "The Times of Israel".

Facebook je potvrdio kupovinu porukom sledeće sadržine: "S vremena na vreme kupujemo manje tehnološke kompanije. Ne govorimo uvijek o našim planovima."

Generalni direktor i suosnivač firme Ben Ami potvrdio je kupovinu tako što je prvo ažurirao svoju stranicu LinkedIn i naveo da je od septembra 2019. producent menadžer u odjeljku Facebook-a.

Drugi osnivač Arad, kao i David Saidon, iz odsjeka startapa pod nazivom Istraživanje i razvoj, takođe su ažurirali svoje LinkedIn stranice sa sličnim informacijama.

Calibra, Facebook-ov istraživački tim iz Tel Aviva, radi na novom digitalnom novčaniku giganta na društvenim mrežama, koji se lansira u sklopu inicijative kompanije Vaga, nove globalne valute zasnovane na blockchain tehnologiji.

Tim iz Tel Aviva gradi sisteme koji prate i spriječavaju svaku sumnjivu aktivnost ili bilo kakav pokušaj manipulacije korisničkim računima. Pored toga, lokalni tim je zadužen za izgradnju alata koje će Facebook tim za brigu o kupcima koristiti za pružanje pomoći klijentima kada postoje problemi, a vjerovatno se tu uklapa i tehnologija Servicefriend.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.