NavMenu

Jean Jacques Vandenheede, specijalista za trendove u ritejlu - Posljedice četvrte industrijske revolucije u maloprodaji

Izvor: InStore magazin Ponedjeljak, 23.09.2019. 15:05
Komentari
Podeli
Uvodni keynote govornik na šestoj po redu konferenciji FMCG Retail Summit Beograd, koja će biti održana 24. oktobra u hotelu Hyatt Regency u Beogradu u organizaciji InStore magazina, biće Jean Jacques Vandenheede, futurolog i specijalista za trendove u ritejlu, sa prethodnim dugogodišnjim iskustvom na poziciji višeg analtičara u kompaniji Nielsen, iz Belgije.

Karijeru u Nielsenu započeo je 1975. godine, čime je ostvario kontakt sa lokalnim i međunarodnim igračima u sektoru robe široke potrošnje. Na poziciju country managera imenovan je 1992. godine, a dvije godine kasnije dodijeljeno mu je FEDIS priznanje za doprinos industriji. Vremenom su odgovornosti na polju marketinga i usluga ka trgovcima proširene na evropski nivo. Predavač je na mnogobrojnim svjetskim konferencijama, sajmovima i seminarima, uključujući CIES, PLMA, Eurocommerce, Consumer goods forum, ECR Europe i drugim.

Oduvijek se fokusirao na svijet maloprodaje i, kako kaže, imao je sreću da komunicira s mnogim glavnim igračima. Na ovogodišnjem FMCG Retail Summitu, koji će biti održan 24. oktobra, u hotelu Hyatt Regency, kao uvodni keynote govornik, otvoriće programski dio konferencije govoreći o posljedicama četvrte industrijske revolucije na maloprodaju.

Prisutnima će govoriti o prednostima digitalizacije u maloprodaji, osvrćući se na činjenicu da su u SAD mnoge prodavnice hrane zatvorene u proteklih nekoliko godina, kao i da mali proizvođači imaju sve više opcija da dođu do kupaca direktno.

Kakva su vaša iskustva s analizom novih tržišta? Jeste li imali priliku da radite u zemljama našeg regiona?

- Da, bio sam u kontaktu i sarađivao sam sa većinom trgovaca koji posluju u vašem regionu. Teme o kojima sam do sada raspravljao sa ovim trgovačkim lancima uglavnom su se ticale aktivnosti i planova na strateškom nivou. Uglavnom smo razgovarali o tome u kom pravcu bi trebalo usmjeriti prioritete kada je riječ o formatima, zasićenju, popustima, privatnoj robnoj marki i tome slično.

Prate li ta tržišta globalne trendove u maloprodaji, prema vašem mišljenju?

- Teško je govoriti o globalnim trendovima. Iz mog ličnog iskustva i praćenja dešavanja na raznim tržištima, rekao bih da globalni trendovi, u stvari, ne postoje. A, evo i zbog čega tako mislim i kažem. Svako tržište je jedinstveno i posebno. Pritom su kupci prilagodljivi individualci koji oblikuju svoje želje prema području u kojem kupuju.

Kako promjene u kupovnim navikama utiču na maloprodaju?

- Trenutno možemo da govorimo o fragmentaciji i personalizaciji. Da ne bi bilo zabune zbog mojeg odgovora na prethodno pitanje, moram da pojasnim da ovi trendovi postoje globalno, ali da su posljedice specifične za svako pojedino tržište.

Mnogi trgovci uvode promjene u operativno poslovanje. Koja je tajna njihovog uspjeha?

- Većina trgovaca je ostala u "istorijskom" modelu poslovanja. Kada rast više nije osiguran otvaranjem novih trgovina i povećanjem broja kvadratnih metara maloprodajnih objekata, trgovci će tražiti nove načine koji će im omogućiti da ostanu u igri i da budu kompetitivni i konkurentni. Ono što možemo da vidimo u praksi je to da se većina trgovačkih lanaca bori tako što kombinuje stručnost i efekisano upravljanje troškovima.

Mnogi stručnjaci danas govore o četvrtoj industrijskoj revoluciji. Kako će se ona odraziti na sektor maloprodaje?

- Da. Četvrta industrijska revolucija je vrlo vidljiva. U tom smislu naročito prednjači Azija, za koju mogu da kažem da je pokretač promjena. Sjedinjene Američke Države, takođe, izrazito su obuhvaćene novim zbivanjima. Međutim, Evropa nažalost još spava. Maloprodavci koji posluju na ovom područuju nažalost ne uspjevaju da prošire svoje vidike i da gledaju "izvan kutije".

Prema vašem mišljenu, koji će biti najveći izazov za trgovce, s obzirom na sve nove promene?

- Pre nego što budu osjetili prednosti promjena, biće suočeni sa velikim teškoćama. Ukratko, biće im gore, prije nego što im postane bolje. U jednom trenutku novi poslovni modeli predstavljaće im izazov. Postavlja se pitanje hoće li da reaguju kao taksisti prema Uberu ili će imati hrabrosti da razmišljaju kao potrošači?

Ritejl kompanije su tradicionalne i često oklijevaju da izađu iz svoje zone komfora. Najveći izazov za ritejlere je diferencijacija i hrabrost da budu jedinstvene. Često pokušavaju da zadovolje sve i svakoga. Posljedica toga su visoke cijene i zavisnost od promocija. Četvrta industrijska revolucija dovodi u pitanje fundamente ritejl biznis modela. Trgovci će morati da se upuste u poslovne avanture kako bi bili uspješni u vremenu koje je pred nama.

Imate li poruku za trgovce u našem regionu? Kako mogu da obezbjede uspjeh?

- Misaoni okvir potrošača je: Pristup svemu, odsvuda u bilo koje vrijeme. Trgovci moraju da pronađu način kako bi implementirali mehanizme koji će moći da obezbjede da se ovakvi zahtjevi i želje potrošača ostvare u što je većoj mogućoj mjeri.

Na predstojećem FMCG Retail Summitu, koji će biti održan 24. oktobra u hotelu Hyatt Regency, bićete uvodni keynote govornik. Šta biste poručili potencijalnim učesnicima, šta je to što mogu da očekuju od vašeg izlaganja?

- U skladu sa svime što sam već rekao, izazivaću i pomalo provocirati igrače na tržištu robe široke potrošnje, i to kako trgovce, tako i proizvođače. Živimo u vremenu u kojem potrošači imaju način razmišljanja koji je daleko ispred trenutne stvarnosti u maloprodaji. Iz tog razloga ću svim učesnicima i da poručim da moraju da se probude, da moraju da budu aktivni, inovativni, kreativni. Jer, ako budu čekali, propustićete i poslednji voz na stanici. Moraju da pronađu najbolja rješenja za lanac snabdijevanja, jer ono što su strategijom planirali prije dvadesetak godina, neće im pomoći da opstanu.

Poručiću im da uz to budu inovativni i kreativni i da izađu iz okvira, jer samo tako imaju šansu da uspiju. Svim učesnicima na FMCG tržištu je potreban originalan i kreativan način razmišljanja kako bi lansirali rješenja s kojima potrošači mogu da se povežu i da na taj način obezbjede svoj opstanak. Živimo u dobu beskonačne kreativnosti: ko ima hrabrosti da krene iz početka?

Organizator konferencije FMCG Retail Summit Beograd posebne pogodnosti nudi za rane prijave do 4. oktobra 2019. Kompletan program i prijave na stranici https://fmcg-summit.rs/.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.