NavMenu

Ilirika: Komentar stanja na tržištu kapitala BiH za septembar 2009. godine - Mjesec povećanog apetita za rizikom

Izvor: eKapija Petak, 09.10.2009. 13:20
Komentari
Podeli

U septembru tržište kapitala u Sarajevu nastavilo je snažan uzlazni trend započet u mjesecu augustu pokazujući da je apetit za rizikom i dalje snažan kod ovdašnjih investitora. SASX-10 započeo je mjesec nešto iznad 1000 poena da bi u toku mjeseca dosegao 1200 poena. Rast indeksa ujedno je bilo podržan porastom prometa od 70% u odnosu na mjesec ranije.

U posljednjim danima mjeseca nastupila je očekivana korekcija cijena na tržištu koju možemo okarakterisati kao period unovčenja ostvarenog kratkoročnog profita špekulativnih ulagača. Bez obzira na nastalu korekciju indeks je ostvario mjesečni prinos od 8,37%.

Piše: Tarik Širbegović, analitičar Ilirika DZU Sarajevo

Septembar je bio relativno dobar mjesec i za svjetska tržišta koja su također doživjela korekciju cijena. U drugom dijelu mjeseca, nakon slabih makroekonomskih pokazatelja iz SAD-a i razočarenja investitora u brzi ekonomski oporavak rezultiralo je smanjenjem vrijednosti dionica. U međuvremenu, obećanja sa Samita najrazvijenijih zemalja G 20 da će nastaviti sa stimulativnim paketima također nisu uspjela promijeniti raspoloženje investitora pred kraj mjeseca. Ono što investitori na američkom tržištu zaista žele da vide je poboljšanje prihoda i dobiti kao rezultat potrošnje tamošnjeg stanovništva.

U ovom trenutku realno ne postoji uporište za održivo povećanje potrošnje jer se stanovništvo i dalje bori sa visokom stopom nezaposlenosti od skoro 10%. Rezultati za treći kvartal dati će jasniju sliku o stanju stvarnog ekonomskog oporavka kompanija razvijenih zemalja sa posebnim osvrtom na kompanije iz cikličnih industrija.

Dalje, ako pogledamo kretanja razvijenih tržišta vidimo da je unazad 6 mjeseci, tj. od marta pa do danas, tržište je ostvarilo snažan rast doslovno anticipirajući kontinuiran oporavak realne ekonomije bez ikakve mogućnosti ponovnog usporavanja. Ako to posmatramo u procentualnom rastu, onda možemo vidjeti da je trenutno američki indeks S&P 500 vratio 68% vrijednosti od svog maksimuma iz 2007. godine, dok je u momentu najvećeg pesimizma na tržištu, u martu tekuće godine, vrijednost bila na 44% maksimalne vrijednosti indeksa. Prema izvještaju Američkog instituta za istraživanje ekonomskih ciklusa odnos cijene i zarade (P/E) S&P 500 trenutno iznosi 141, što je najviše u posljednjih sedam godina i približno tri puta više nego u vrijeme kraha tehnoloških dionica, što pokazuje da je posljednja korekcija imala itekao opravdanje.

Ako istu situaciju posmatramo na lokalnom tržištu vidjeli bi da je udar globalne finasijske krize bio još jači nego li u zemlji gdje je ona nastala. Tako trenutno SASX 10 uspio je vratiti samo 19% svoje maksimalne vrijednosti, dok je na svom historijskom minimumu bio na samo 13% maksimalne vrijednosti indeksa. Razlog ovakvoj situaciji najviše leži u niskoj likvidnosti privrede i njenih građana i deficitu budžeta na svim nivoima Vlasti. Dok se likvidnost cjelokupnog sistema značajno ne popravi, stanje na tržištu kapitala značajno će zaostajati za trendovima u razvijenom svijetu.

U BiH, konačno je usvojen Zakon o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje u Federaciji BiH, od strane Parlamentarne skupštine FBiH, čime su ispunjeni svi zakonski preduslovi za emisiju obveznica FBiH za podmirenje unutrašnjeg duga po osnovu stare devizne štednje. Prema ovom zakonu, do 2017. godine FBiH bi trebala kroz nekoliko emisija obveznica izmiriti gradanima dug, nastao štednjom u prijeratnim domaćim državnim bankama. Na slijedećoj sjednici Vlade FBiH koja bi trebala biti početkom oktobra očekuje se donošenje Odluke o prvoj emisiji obveznica u vrijednosti 347 miliona KM za 27. 611 vlasnika računa stare devizne štednje.

Vrijednosnim papirima Federacije BiH, kao i u Republici Srpskoj, biće moguće izmirenje obaveza prema državnim fondovima. U septembru, aktivnim strategijama ulaganja i trgovanja Društvo za upravljanje ILIRIKA DZU ostvarilo je prinos od 1,8% na imovinu OIF-a ILIRIKA MOJ FOND, dok je imovina OIF-a ILRIKA JUGOISTOČNA EVROPA smanjena za 2,6% u prvom mjesecu postojanja uslijed korekcije cijena na domaćem tržištu kapitala.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici: Vrijednosni papiri / Hartije od vrijednosti > ekonomski izvještaji

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.