Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 23.09.2019.| 14:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Srbija se uključuje u satelitski program kineske agencije

Ilustracija (Foto: Jurik Peter/shutterstock.com)
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović razgovarao je sa zamjenikom predsednika Kineske nacionalne svemirske administracije Vu Janhuom o uključenju Srbije u savremeni satelitski program te agencije.

Popović je na sastanku sa zamjenikom predsjednika Kineske nacionalne svemirske administracije Vu Janhuom istakao da kosmičke tehnologije predstavljaju osnov tehnološkog razvoja u budućnosti.

Prema njegovim riječima, taj razvoj se zasniva na povezanim uređajima, razmjeni velike količine podataka i njihovoj obradi, uz pomoć vještačke inteligencije.

Tokom sastanka bilo je riječi o uključivanju Srbije u savremeni satelitski program Kineske svemirske agencije.

- Saradnja sa kineskim partnerima Srbiji treba da obezbijedi korišćenje satelitskih snimaka i podataka sa kosmičkih platformi za navigaciju, telekomunikacije, daljinska istraživanja, kao i posmatranje zemlje iz kosmosa - naveo je ministar.

On je ocijenio da će zajedničkim projektima biti obuhvaćene oblasti razmjene naučnog i istraživačkog kadra u oblasti kosmičkih tehnologija, napomenuvši da je od posebnog značaja edukacija inženjerskog kadra u ovoj oblasti.

- Srpski inženjeri su, prema ocjeni relevantnih svjetskih organizacija, proglašeni za lidere u ovom dijelu Evrope i siguran sam da će u saradnji sa svojim kolegama iz Kine uspostaviti saradnju u oblasti kosmičkih tehnologija i svemirske nauke - rekao je Popović.

Ministar je ukazao na to da se potencijal za saradnju sa Kineskom nacionalnom svemirskom administracijom ogleda u razvoju digitalnih servisa u oblasti upravljanja geoprostornim informacijama za potrebe poljoprivrede, urbanizma, finansija i bezbjednosti.

- Srbija očekuje podršku u razvoju svojih satelitskih sistema, jer je Kina jedan od lidera u oblasti svemirske nauke i znanja kineskih inženjera poslužiće da se u našoj zemlji razviju startap kompanije u ovim oblastima - naglasio je Popović.

Vu je istakao da su odnosi Srbije i Kine tradicionalno dobri i izrazio spremnost kineske strane da sa Srbijom podijeli iskustva u oblasti kosmičkih tehnologija.

On je naglasio da će ova saradnja omogućiti da Srbija ojača svoje ekonomske, industrijske i privredne potencijale i obezbijedi uslove za razvoj inovacione infrastrukture i novih tehnologija u oblasti svemirske nauke.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.